Deras nya tjänst ska stoppa upptrissandet av bostadspriser

Tryggabud Bloggerfy
Deras nya tjänst ska stoppa upptrissandet av bostadspriser

Teamet bakom Tryggabud. Från vänster; Alexander Halldin, Mikael Keto, Per Kjellander, Magnus Ballchand. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Tryggabud vill minska risken för bulvaner och falska bud vid bostadsköp med sin nya tjänst.

Varje helg skriver vi på Breakit om ett nystartat svenskt techbolag under rubriken Veckans Break. Den här veckan har vi pratat med bostadstjänsten Tryggabud.

Bolagets ambition är att förbättra budgivning på bostäder. I stället för att sköta budgivningen via mejl eller sms har man skapat en webbtjänst där varje budgivare loggar in med bank-ID och verifierar sina bud.

”Det uppstår ofta en osäkerhet kring budgivning och många kan ifrågasätta trovärdigheten bakom andra spekulanter”, säger Alexander Halldin, medgrundare av Tryggabud.

Han är samtidigt tydlig med att buden som läggs genom tjänsten inte kommer att vara bindande.

”Det skulle bryta mot svensk lag. Men vi tror att det här höjer tröskeln för att manipulera budgivningen. Visst kan man missbruka sitt bank-ID men vår uppfattning är att det är betydligt ovanligare än att folk köper ett kontantkort och lägger bud genom det”, säger Alexander Halldin.

När budgivningen är över planerar även bolaget att inkludera en tjänst för att signera ett intentionsavtal om köp, så att parten som eventuellt skulle dra sig ur i efterhand får betala ett vite.

Bolaget driver han tillsammans med Mikael Keto, Per Kjellander och Magnus Ballchand.

De tre förstnämnda har tidigare startat affiliatebolaget Soffiliate tillsammans. Det bolaget låg bland annat bakom den sociala shoppingtjänsten Mylovebasket och dotterbolaget Bloggerfy, som numera heter Revrelations.

”Efter Bloggerfy var vi lite trötta på bloggbranschen och ville testa något nytt. Men vi tar med oss en del erfarenheter från den tiden ändå”, säger Alexander Halldin.

Erfarenheterna som grundarna tar med sig från tidigare bolag är bland annat att de har testat olika intäktsmodeller. På sikt ser Alexander Halldin en möjlighet för att driva försäljning till tjänster som till exempel flyttstädning genom Tryggabud.

"Till en början kommer tjänsten att vara helt gratis. Nu arbetar vi med integrationen mot mäklarsystemen i syfte att anpassa tjänsten för mäklarnas nuvarande arbetssätt”, säger han.

För att finansiera utvecklingen av tjänsten siktar bolaget nu på att ta in 3 miljoner kronor i riskkapital.

”Än så länge har vi en mobilanpassad webbtjänst men tanken är att bygga appar för Android och Ios också. Då måste vi hyra in utvecklare för de plattformarna”, säger Alexander Halldin.

Läs fler artiklar
LÄS MER