Truecaller vill ersätta ring-knappen i mobilen

Truecaller
Truecaller vill ersätta ring-knappen i mobilen

FOTO: LARS PEHRSON/SVD/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det extremt snabbväxande svenska bolaget vill ta kontroll över hela telefonfunktionen.

På onsdagen släppte bolaget en ny variant av appen Truedialer för Android. Den nya versionen innehåller en mer utvecklad sökfunktion och ny design. Enligt bolaget är det uttalade målet att "ersätta den ursprungliga ringa-knappen".

Truecaller har över 100 miljoner användare, framför allt i asiatiska länder som Pakistan och Indien.

"Med varje nylansering tar vi ytterligare ett steg mot att helt ersätta ringa-knappen och vi ser fram emot att utöka våra samarbeten med operatörer och hårdvarutillverkare", säger Truecallers medgrundare Nami Zarringhalam i ett pressmeddelande.

Att utöka sökfunktionen kan ses som ytterligare ett steg mot att bygga en affär kring sökannonsering i Truecallers ekosystem av telefonnummer.

Om bolaget lyckas bli standardvalet för telefonnummer, som ett Google för nummersök, ligger det nära till hands att börja sälja annonsplats för bolag som vill att deras nummer ska synas när en användare söker på något i stil med "ring pizzeria i närheten".

Truecaller tog förra året in 430 Mkr i riskkapital från bland andra Atomico, med Skype-grundaren Niklas Zennström vid rodret, och amerikanska Kleiner Perkins vars partner John Doerr då gick in i Truecallers styrelse.

Läs fler artiklar
LÄS MER