Andra Farhad blev miljonär på aktiehandel – nu ska hon få fler att bli börshajar

FrontOffice
Andra Farhad blev miljonär på aktiehandel – nu ska hon få fler att bli börshajar

Foto: Privat

Johanna Ekström

Reporter

Andra Farhad, som ligger bakom Instagram-kontot Börshajen, satsar 12 miljoner på att bygga en aktieplattform ihop med riskkapitalbolaget Front Office och en än så länge hemlig investerare, kan Breakit berätta.

Under uppväxten i Stockholms-förorten Fittja visste Andra Farhad en sak - att hon ville tjäna pengar. Hennes föräldrar jobbade dubbelt för att få ihop det. Resor och mobiltelefon, som kompisarna hade, var inte att tänka på.

“Pengar har alltid varit min motivation eftersom det har varit en begränsad resurs. Som tonåring ville man alltid ha det kompisarna hade, men jag visste samtidigt att mina föräldrar jobbade så mycket för att få pengar till hyra och mat”.

“Det motiverade mig att skaffa egna pengar, jag tänkte att bristen på pengar inte skulle få styra mig hela livet”, säger hon.

Som 16-åring tog hon alla sparpengar hon skrapat ihop, 20.000 kronor, och började handla med aktier. När den första investeringen i ett stålbolag gav avkastning gav det mersmak.

Runt 20 hade hon tjänat ihop sin första miljon. Idag är hon 23. 

“Det var en milstolpe. Men det har varit en tuff väg dit, jag har gjort många förluster på vägen. I perioder har jag behövt ta dubbla jobb för att få ihop kapital igen. Men i längden har jag gjort fler bra än dåliga affärer”, säger hon.

För nio månader sedan startade hon Börshajen, som är en plattform för att utbilda människor i aktiekunskap. Hon håller kurser gratis, som finansieras genom sponsorer. Nyligen gick rekonstruktionsbolaget Front Office in som investerare i Börshajen och ytterligare en, än så länge hemlig, investerare är på väg in.

Tillsammans lägger parterna nu 12 miljoner kronor på att bygga en utbildningsplattform för aktiehandel, kan Breakit berätta. Om ett halvår ska den vara klar och efter sommaren 2017 väntar en testlansering i Sverige. På sikt satsar man på att lansera i Asien och ännu längre fram i USA.

Ett skäl till att Andra Farhad vill bygga plattformen är att andra ska slippa göra de misstag hon själv gjorde i början.

“Man ska kunna lära sig att handla med aktier utan att ta för stora risker. Det vi bygger nu baserar jag på allt jag gått igenom, något liknande fanns inte när jag började”, säger hon.

På plattformen, som hon kallar för en demobank, ska användarna kunna se kurser i realtid. Men investeringarna sker inte med riktiga pengar.

“Vi kommer programmera robotar som läser av resultaten och som kan svara på varför vissa aktier går upp eller ner. Om du förlorar 30 procent på en aktie så kommer det att ploppa upp en ruta som förklarar vad det beror på. På så sätt kommer användarna att lära sig”, säger hon.

När en användare på demobanken gjort tillräckligt bra resultat kommer plattformen uppmuntra personen att börja investera på riktigt.

Det ska vara gratis för användarna. Pengar hoppas Börshajen istället få in dels genom annonsörer och dels genom olika banker. Exakt hur affärsmodellen ska se ut vill Andra Farhad inte avslöja. 

Tanken är att efter testet i Sverige lansera i Kina om 1,5-2 år.

"Människor som går i pension i Kina hamnar på gatan om de inte har sparpengar eller någon anhörig som kan ta hand om dem. Samtidigt är bara någon procent av befolkningen aktiva på börsen i dagsläget, så det finns en enorm potential där”, säger Andra Farhad.

Läs fler artiklar
LÄS MER