Sök

Spotify börjar spela in egen exklusiv musik med stjärnorna

Spotify

Esperanza Spalding uppges bli först ut i Spotifys original-format. Foto: AP/Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Spotify rundar skivbolagen med egen studio. Nu ska bolaget – likt Netflix – producera eget originalinnehåll.

”Content is king”, lyder den alltid närvarande klyschan i mediesvängen. Den som äger sitt eget unika innehåll har möjligheten att fånga kunderna, om det så gäller journalistik, tv-serier eller musik.

Netflix har byggt en stor och framgångsrik affär på serier som ”House of Cards”. En framgångsfaktor är att de inte finns någon annanstans (nåväl, inte på några andra lagliga plattformar). 

Daniel Eks Spotify har hittills byggt sitt erbjudande på redan existerande musik ägd av skivbolagen, något som streamingjätten betalar dyrt för

Det har länge spekulerats i om och isåfall när Spotify ska agera skivbolag – och spela in ny originalmusik. 

Nu händer det. 

I dag rapporterar Forbes att Spotify tänker ge sig in i matchen och producera egen originalmusik, som bara ska finnas på Spotify.

”Spotify lanserar två nya format som ska ge originalinspelningar till lyssnare världen över: Singels och Live”, skriver Forbes. 

Det kanske inte låter dramatiskt. Men faktum är att det blir en stor milstolpe i bolagets tioåriga historia. 

Nyare konkurrenter som Apple Music och Tidal har den senaste tiden plöjt ned stora summor i exklusiva släpp. Det är ett sätt för dem att locka till sig nya användare, men Spotify har inte velat ge sig in i det kriget. Exklusiva släpp av nya album slår mot själva grundtanken i Spotify, att samla all världens musik på ett och samma ställe.

I formatet ”Singels” ska Spotify spela in låtar med ”stora akter” och nya artister på väg uppåt. Detta material ska sedan släppas exklusivt på Spotify. 20 låtar ska redan ha spelats in, och Spotify har ytterligare 100 på gång enligt Forbes. 

Live-formatet ska, logiskt nog, bygga på att artister spelar in live-versioner av sin egen musik. Spotify gör redan i dag detta, under namnet Spotify Sessions (som nu skrotas). 

På bolagets New York-kontor finns nu en ny inspelningsstudio, där artisternas Spotify-exklusiva alster ska ta form. 

”Dessa nya format visar att den svenska streamingtjänsten är djupt intresserad av att spela, och vinna, spelet om originalinnehåll”, skriver Forbes. 

Läs mer