Virala liveundersökningarnas tid är över - Facebook sätter stopp

Virala liveundersökningarnas tid är över - Facebook sätter stopp

Emanuel Karlsten

Krönikör

De virala liveundersökningarnas tid är över. Inte bara för att hajpen är förbi, utan också för att Facebook ändrat regelverket och omöjliggjort dem, skriver Emanuel Karlsten.

Jag skrev om frågefenomenet här på Breakit för några veckor sedan och sedan dess har Facebooks live-undersökningar - där man filmar av en fråga på en dynamisk hemsida och låter känsloknapparna vara omröstningar - exploderat. Frågor har ställts överallt – om allt. Bara senaste veckan har de två av de tre största Facebookstatusarna i Sverige varit olika varianter på dessa.

Typ: Vad är bäst, Metallica eller Iron Maiden ? Eller borde Dan Eliasson avgå

Det virala av dem har snarare blivit virusartat än positivt. Och tydligen tycker även Facebook detta. För i veckan smög Facebook ut en uppdatering i sitt regelverk i hur man får använda Facebooks produkter. 

Reaktionsknapparna får nu inte längre användas för omröstningar - eller för något som inte är dess ursprungliga syfte -  vilket är "ett sätt för folk att genuint reagera på någonting". Hela sidan är som gjord för att direkt addressera denna plåga som liveundersökningar på kort tid har blivit.

Och resultatet har genast fått effekt. Nyheter24 berättar exempelvis att de kommer att sluta. Och i Frankrike berättar en sida om hur de fått sin undersökning nedstängd. 

Så vad kommer detta att innebära? Förhoppningsvis en utveckling där man använder knapparna på ett rättvist sätt för att öka engagemanget - och göra smartare innehåll.

Jag och Olle Lidbom talar mer om detta i senaste avsnittet av Mediepodden som du kan lyssna på här:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER