Svenskt techbolag tar klivet in på börsen – nära miljardvärdering

Breakit - Svenskt techbolag tar klivet in på börsen – nära miljardvärdering

Edgewares vd och grundare Joachim Roos och finanschef Steeve Führ Foto: Viviana Canoilas

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Nu står det klart att den svenska techdoldisen Edgeware ska börsnoteras.
”Det känns väldigt bra och jag ser inga röda flaggor", säger Joachim Roos, vd för Edgeware.

I somras rapporterade vi att Edgware, ett bolag som vill hjälpa operatörer att kunna erbjuda tv och video via streaming, planerar att ta klivet in på börsen. Uppgifterna, som kom från tidningen Affärsvärlden, var då obekräftade.

Nu står det klart att techdoldisen kommer att noteras på Stockholmsbörsen. I ett utskick meddelar bolaget att man i samband med noteringen kommer att genomföra en nyemission på cirka 150 miljoner kronor. 

Bolaget kommer att värderas till mellan 816-885 miljoner kronor i samband med noteringen.

"Vi går till börsen för att kunna växa som bolag. Det här ger oss utrymme för att kunna bygga verksamheten vidare", säger bolagets vd och medgrundare Joachim Roos till Breakit.

"Vi har funderat under något år eller några år på att börsnoteras och har sett det som en naturlig utveckling. Men har inte hittat en riktig tajming. Nu känner vi att vi har en underliggande efterfråga i vår bransch och känner oss komfortabla att noteras."

Bolagets affärsidé är att sälja infrastrukturen – både mjuk- och hårdvara – som gör det möjligt för exempelvis internetoperatörer att ge strömmad rörlig bild till sina kunder.

Fem institutionella investerare, Catella Fondförvaltning AB, Grenspecialisten Förvaltning AB, LMK Forward AB, Swedbank Robur Fonder AB och OstVast Capital Management Ltd (tillsammans ”Cornerstone Investors”) har åtagit sig att förvärva aktier motsvarande cirka 55 procent av det totala antalet aktier i erbjudandet.

Det motsvarar mellan 200 och 215 miljoner kronor.

Svenska Creandum är sedan 2006 investerare i bolaget. Idag är riskkapitalbolaget Edgewares största ägare tillsammans med Amadeus Capital. Tillsammans äger de över 80 procent av bolaget.

Ägarna kommer i samband med noteringen att sälja aktier för mellan 200 och 269 miljoner kronor.

”Edgeware har haft en fantastisk utveckling sedan bolaget grundades 2004 och vi på Creandum är som första investerare stolta över att ha varit med hela vägen till denna notering på Nasdaq Stockholm. Med noteringen får flera investerare möjlighet att vara med på bolagets fortsatta resa i den spännande videostreaming-branschen", säger Staffan Helgesson, General Partner på Creandum.

Även Joachim Roos planerar att säljar delar av sitt innehav. Idag äger han 3 procent av bolaget, men kommer att sälja en fjärdedel av sina aktier.

För tolvmånadersperioden som slutade 30 september 2016 uppgick Edgewares nettoomsättning till 232 miljoner kronor med en bruttomarginal på 69 procent.

Bolaget grundades 2004.

Läs fler artiklar
LÄS MER