Australien fajtas med Apple och Google om skattesmiteri

Skatt
Australien fajtas med Apple och Google om skattesmiteri

FOTO: Flickr/Matt Francey

Breakit

Flera teknikjättar, främst amerikanska, kan räkna med att behöva betala stora skadestånd i Australien för påstådd skatteflykt.

Det rapporterar Reuters.

Totalt har ett 30-tal bolag utretts men hittills har inga namn offentliggjorts. Dock sade landets premiärminister Joe Hockey att det var ganska uppenbart vilka bolag det handlade om, syftande på bland annat Google, Apple och Microsoft.

De australiensiska dotterbolagen för de samtliga tre IT-jättarna har förnekat skatteflykt.

Enligt Hockey kan bolagen komma att få betala upp till 100 procent av den skatt som de uppges ha undvikit att betala. Nya skattelagar är redan planerade att genomföras med start 1 januari nästa år.

Australien och Storbritannien har hittills tagit täten när det kommer till att ta itu med stora företag som använder sig av olika skatteundvikande metoder. Storbritannien införde bland den så kallade Google-skatten den 1 april, avsedd att få IT-jättarnas dotterbolag att betala skatt där intäkterna har genererats. Bolag som Google, Facebook och Amazon har alla sina regionala huvudkontor i Dublin på grund av den låga bolagsbeskattningen i Irland.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER