Han lämnar investerarjobbet på Chalmers – för att bli börs-vd

Chalmers ventures First North AI
Han lämnar investerarjobbet på Chalmers – för att bli börs-vd

Marcus Bäcklund, investeringsansvarig på Chalmers ventures. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Investeringschefen Marcus Bäcklund slutar på Chalmers Ventures och blir ny vd på Göteborgs-bolaget Mindmancer.

För mindre än ett år sedan tog riskkapitalisten Marcus Bäcklund på sig ansvaret att ratta såddelen, mindre investeringar, av Chalmers Ventures fond på 300 miljoner kronor.

Han har varit ansvarig för investeringar i bland annat Parakey och Winningtemp. Nu väljer han dock att tacka för sig på Chalmers. Istället blir han vd för ex-Chalmersbolaget Mindmancer.

“Tanken var egentligen att jag skulle flytta tillbaks till Stockholm av personliga skäl men när den här möjligheten uppstod kunde jag inte tacka nej”, säger Marcus Bäcklund.

Mindmancer är noterat på aktiehandelsplatsen First North och hade ett börsvärde på 77 miljoner kronor vid börsens stängning, måndag. Bolaget som har skapat en teknik för att analysera övervakningsvideo och identifiera människor på bild med hjälp av artificiell intelligens.

Tanken är alltså att mjukvaran på egen hand ska kunna se om det finns någon inom ett förbjudet område och varna en väktare eller säkerhetsarbetare.

Hittills har tjänsten riktat sig primärt mot större företag som har behov av att övervaka exempelvis lager eller fabriker.

Marcus Bäcklunds plan är att även börja rikta produkten mot konsumentmarknaden och göra “ett Uber för säkerhetsbranschen”.

“Det handlar inte om att man vill ha patruljerande väktare utan tjänsten man vill åt är fullgott skydd. Vi vill bygga en plattform där en intelligent kamera kan upptäcka en händelse och sedan kontakta en frilansande väktare i närheten som kan kolla vad som har hänt vid skyddsobjektet”, säger han och fortsätter:

“Jämför med Securitas som har 450.000 fast anställda. Det finns en enorm potential i att modernisera flöden och affärsmodeller som ger större flexibilitet.”

Hur ser du på din tid på Chalmers?

“Det har varit jätteintressant. Jag är väldigt imponerad över det nätverk som har bildats runt Chalmers ventures. Det finns en fantastisk förmåga att fånga upp ambitiösa människor och hjälpa dem att ta sina första steg som entreprenörer”, säger Marcus Bäcklund.

Läs fler artiklar
LÄS MER