Bolaget bakom börsen testar blockchain-teknik

Bolaget bakom börsen testar blockchain-teknik

Fredrik Sandberg / TT

Breakit

Börsoperatören Nasdaq, som bland annat driver den svenska börsen, sällar sig nu till de storföretag inom teknik och finans som testar tekniken bakom den digitala valutan bitcoin.

Om testerna faller väl ut kan det bli aktuellt att Nasdaq använder den så kallade blockchain-tekniken för transaktioner på sina börser, skriver Wall Street Journal.

Nasdaq ska inleda ett pilotprojekt på Nasdaq Private Market, en marknadsplats som lanserades i januari 2014 för bolag som är i skedet före en börsnotering.

Plattformen har i dagsläget över 75 privata företag anslutna. Tanken är att blockchain-tekniken ska kunna ersätta dagens system som till stora delar är manuellt med dokument som hanteras av jurister som verifierar transaktioner.

Blockchain kan ses som ett decentraliserad huvudbok där alla aktörer är med och verifierar samtliga transaktioner som sker. Förutom att användas för den digitala valutan bitcoin är det allt fler som nu fått upp ögonen för tekniken och menar att den kan användas till alla möjliga typer av transaktioner.

En av de som uttalat sig om tekniken är UBS investeringschef Oliver Bussman. Han sade förra året att blockchain är den största omvandlande kraften i finanssektorn och att den potentiellt kan ha långtgående konsekvenser för banker och andra firmor i sektorn.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER