Sök

Unga varnas för preventiv-appar – Natural Cycles avfärdar kritiken

Natural CyclesClue

Hanna Wickholm och Sanna Johansson, studenter som tog sig en titt på p-appen Natural cycles. Foto: Nora Lorek / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det är för svårt att följa p-appar som Natural Cycles till punkt och pricka, menar kritiker. Men Natural Cycles grundare, partikelforskaren Elina Berglund Scherwitz, håller inte med.

Intresset för fertilitetsappar, som hjälper kvinnor mäta sina menscykler, har ökat kraftigt den senaste tiden – både bland investerare och användare.

Vi på Breakit har tidigare kunnat rapportera om att menskalenderappen Clue tagit in 25 miljoner kronor i riskkapital från en mängd svenska profiler, och att den svenska p-appen Natural Cycles, där bland annat bloggstjärnan Isabella ”Blondinbella” Löwengrip finns med på ägarlistan, tagit in drygt halva den summan.

Men nu kommer något av ett bakslag för bland annat Natural Cycles – både läkare och barnmorskor avråder från att förlita sig på dem som preventivmedel.

”Det är så många moment. Man ska mäta sin kroppstemperatur varje morgon, helst komplettera med ägglossningsstickor - som inte är gratis, och dessutom helt avstå från samlag eller vara noggrann med att använda kondom under de dagar då man är i riskzonen. Jag tror att det är väldigt svårt att följa detta till punkt och pricka”, säger Ingela Lindh, barnmorska och professor vid Sahlgrenska akademin till TT.

En varningsflagga lyfts även från Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare vid Karolinska institutet, som forskar om bland annat preventivmedel och aborter.

”För unga högfertila med stark önskan om att undvika graviditet är det inte något lämpligt alternativ”, säger hon till TT.

Elina Berglund Scherwitzl, grundare av Natural Cycles, som är en renodlad preventivapp som ser sig som ett hormonfritt alternativ till p-piller, avfärdar däremot kritiken. Enligt henne är deras metod, där användaren matar in sin kroppstemperatur i en app som därefter bedömer fertiliteten, ett säkrare alternativ än p-piller – förutsatt att appens lampa ger klartecken i form av grönt ljus.

Ger den rött ljus är det däremot traditionella skydd som gäller.

”Tittar man på kritiken så står det att de avråder unga kvinnor eftersom de tror att de kommer att slarva med att skydda sig på röda dagar, det vill säga då skydd krävs. Men det står att gröna dagar är säkra. Så jag känner nog att svenska kvinnor är smarta nog att förstå att de måste skydda sig på de andra dagarna”, säger hon och fortsätter:

”Det är nog snarare från männens sida det saknas villighet att använda kondom vissa dagar i månaden, eftersom männen är vana vid att kvinnan alltid använder p-piller och han aldrig behöver göra det. Det är nog snarare där problemet ligger.”

Men finns det inte en risk att användarna slarvar med mätning av exempelvis sin kroppstemperatur?

”Om man slarvar eller glömmer att mäta sin temperatur, då får användaren fler röda dagar i sin app. Men det gör inte att våra gröna, bekräftade, dagar blir mindre säkra. Vi ger bara gröna dagar om det är 99,9 procent säkert.”

Varför tror du att apparna får kritik då?

”Om man ser till helheten är det klart lättare att skriva ut p-piller till alla, men det vi vill göra är att ge ett säkert allternativ till de som mår dåligt av p-piller. 15 procent blir deprimerade av p-piller och det finns även ännu värre biverkningar. Många av de som slutar använda p-piller använder ingenting alls, och det är väldigt farligt. Vi vill vara ett säkert alternativ.”

Läs mer