Deras sajt ska fixa svenska kompisar till nyanlända

Norrsken Foundation Norrsken house
Deras sajt ska fixa svenska kompisar till nyanlända

Medgrundarna Pegah Afsharian och Natassia Fry av Kompis Sverige. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Nu flyttar de sociala entreprenörerna Pegah Afsharian och Natassia Fry in hos Klarna-grundaren.

Medgrundarna Pegah Afsharian och Natassia Fry träffades när de var ideellt engagerade i ett integrationsprojekt för Röda korset. Båda såg att integrationsfrågan i Sverige var ett stort problem. 

När de besökte en SFI-klass på 30 elever frågade de: "Hur många här inne har en kompis som ni kan prata svenska med efter skolan?” Ingen räckte upp handen.

“Då fanns det elever som hade bott i Sverige en längre tid”, säger Natassia Fry.

Tillsammans med Pegah Afsharian startade de Kompis Sverige år 2013 – med syftet att matcha nyanlända med etablerade svenskar.

“De nyanlända vill många gånger ha en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Medan den etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur”, säger Natassia Fry.

Genom intervjuer matchar Kompis Sverige den etablerade svensken med den nyanlände utifrån intressen, livssituation och personlighet.

“Kravet är att kompisparen ska umgås i minst sex månader, men målet är att skapa varaktiga vänskapsrelationer. De kan antingen hitta på egna aktiviteter eller vända sig till våra aktiviteter som kan vara biljetter till opera eller ishockeymatch”, säger Natassia Fry.

Affärsmodellen går ut på olika samarbeten kommuner. I dag finns Kompis Sverige i 16 olika kommuner i Stockholms län och i Skåne. Cirka 2.500 personer har matchats av startupen, varav 1.400 personer har matchats i år.

Startupen har redan lockat tunga investerare som Kinneviks stiftelse Reach for change och Antonia Ax:son Johnsons Axfoundation – som hittills har skjutit in 1 miljon kronor.  

Nu tar Kompis Sverige nästa steg och flyttar in till Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken house, som ska bli hem för 300 sociala entreprenörer.

"Vi flyttar in i början av nästa år och det ska bli spännande att ha sitta med en massa coola techpersoner", säger Natassia Fry.

Varför dit?

"Vi tror att det är bra att sitta bredvid olika techentreprenörer, det är inspirerande och så tror jag att vi kan lära oss mycket från dem", säger Natassia Fry.

Läs fler artiklar
LÄS MER