King-grundaren blir fjärde person in i startupbolagens hall of fame

Soundtrap SUP46
King-grundaren blir fjärde person in i startupbolagens hall of fame

Sebastian Knutsson, Jane Walerud och Sam Nurmi. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Här är alla vinnarna under kvällens startup-gala.

Under torsdagskvällen samlades delar av startup-Stockholm på Sup46 för gala, när det skulle avslöjas vem som blir den fjärde personen att väljas in i “Swedish startup hall of fame”.

Under jubel fick King-medgrundaren Sebastian Knutsson stiga upp på scen och ta emot pokalen från förra årets vinnare Jane Walerud.

För ett år sedan såldes spelbolaget King som han medgrundat till amerikanska jätten Activision för 50 miljarder kronor. 

Det var en ödmjuk Knutsson som Breakit träffade nedanför scen efteråt:

"Det känns jättekul, men som svensk är man lite ovan vid den här typen av uppmärksamhet. Det är lite svårt att ta in. När de ringde mig blev jag först lite rädd och tänkte: Har jag blivit för gammal nu", säger han. 

Vad tycker du själv är det viktigaste som du har bidragit med till den svenska startup-scenen?

"Vi har visat att man kan växa med en produkt, gå till börsen, göra en exit och ha bra lönsamhet. Vi har gått igenom hela den resan och visat att det funkar. Förhoppningsvis kan det inspirera andra", säger han. 

Tanken med priset är att lyfta upp personer som “genom sina handlingar och sin personlighet har gjort en exceptionell insats för den svenska startupscenen”.

Förutom Jane Walerud har Daniel Ek och Niklas Zennström tilldelats priset tidigare år. Det var också de de som bestod av juryn - vars motivering delvis löd:

“King har, i sann unicorn-anda, hjälpt sätta Sverige på kartan internationellt som ett av världens främsta startupländer. Förra året grundade Sebastian investeringsfonden Sweet Capital där han investerar i nystartade bolag och hjälper bygga och utveckla Sveriges startup-ekosystem".

"Sebastian är en sann förebild och en startup-hjälte! Därför ser vi det som en självklarhet att välja in Sebastian Knutsson som den fjärde personen i Swedish Startup Hall of Fame”.

Breakit har nyligen berättat om Sweet capitals senaste investering.

Sebastian Knutsson tror att de har flera fördelar jämfört med de mer traditionella riskkapitalbolagen.

"Vi består av en unik grupp som alla fortfarande är aktiva. Vi kan ekosystemet och är nära det. Det gör oss till bra partners på ett annat sätt än VC-firmor", säger han. 

På galan delades också två nya priser ut. Där bestod juryn bland annat av Ted Persson från EQT Ventures, Maria Kessling från Almi Invest och Jessica Nilsson från Northzone,.

Musikstartupen Soundtrap utsågs till “Startup Team of the Year” och bokföringsstartupen Dooer kammade hem priset för “Startup Launch of the year”, alltså årets lansering.

Soundtrap har byggt en molnbaserad musikplattform som gör det möjligt för användare att skapa musik och ljud tillsammans i realtid.

Dooer har digitaliserat det traditionella sättet för företag att hantera sin bokföring.

Läs fler artiklar
LÄS MER