Sök

Strömhopp från Klarna - 15 höga chefer har slutat det senaste året

Klarna

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu hoppar också vice finanschefen av, kan Breakit avslöja.

Betalleverantören Klarna är Sveriges kanske mest framgångsrika techbolag. Företaget omsätter 3 miljarder, finns i 18 länder och är lönsamt sedan flera år tillbaka.

Vd:n Sebastian Siemiatkowski verkar dock långt i från mätt och nöjd. Planen är att ta bolaget, som växer med runt 30 procent per år, till nästa nivå och bli en global spelare inom finans.

I Sverige har Klarna ansökt om banklicens för att kunna utmana storbankerna - och i USA expanderar nu Klarna i snabb takt för att utmana ärkerivalen Paypal.

Men samtidigt som bolaget expanderar i högt tempo - så hoppar höga chefer av i nästan lika rask takt.

Bara under det senaste året har minst 15 höga chefer lämnat företaget. Flera av dem tillhörde det absoluta toppskiktet, nära vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Breakit har tidigare rapporterat om att Klarnas vice kommersiella chef Mikael Wintzell, Nordenchefen Anna Borg och finans- och riskchefen Matthew Risley har slutat.

Marknadschefen Carol Hargrave och varumärkeschefen Niklas Angergård har också lämnat bolaget under de senaste tolv månaderna. Breakit kan nu dessutom berätta att Klarnas vice finanschef Hannes Wadell kommer att hoppa av sin post i bolaget i närtid.

För Borg, Hargrave och Angergård blev det bara två år, eller mindre, på betalbolaget innan de lämnade Klarna.

Utöver de ovan nämnda har ytterligare nio högt uppsatta personer, på nivåer strax under ledningsgruppen, slutat under de senaste tolv månaderna.

Det är förstås inte ovanligt med personalförändringar i stora och snabbväxande bolag. Men att 15 av bolagets viktigaste medarbetare slutar under bara ett år måste ändå ses som en rejäl ögonbrynshöjare.

Breakit har totalt pratar med ett tiotal personer med insyn i Klarnas verksamhet. De ger en blandad bild av hur det står till med styrningen av bolaget.

“Jag tror att en del personer som har varit i bolaget länge har känt sig lite förbisedda när man har rekryterat internationellt till toppositioner”, säger en tidigare anställd på bolaget.

Andra källor beskriver styrningen av bolaget som otydlig.

“Det är uppenbart att det är någon form av turbulens. Dels är det nog en del av bolagets naturliga utveckling men det är också så att det blir väldigt svårt om det inte finns en tydlig plan på plats”, säger en källa med god insyn i bolaget.

En del personer som lämnat bolaget nyligen är mer positiva och beskriver avhoppen som ett resultat av att vissa medarbetare helt enkelt vill gå vidare i karriären.

“Jag var inne på mitt åttonde år och hade tänkt en stund att någon gång måste jag sluta. Just nu löper allt på i bolaget så om det är någon gång man ska göra en smidig överlämning är det nu”, säger Eva Cederbalk, tidigare styrelseordförande på Klarna, till Breakit.

De källor som är mer kritiska säger att Klarna är väldigt toppstyrt och att det finns en hård och lite grabbig kultur.

Klart är att Klarna nu snart står utan riskchef, finanschef, kreditansvarig och vice finanschef - samtidigt som bolaget försöker få Finansinspektionens godkännande för banklicens.

”Min gissning är att FI också ser det som naturligt att det över tid sker förändringar i ledande bolag, både hos organisationer som redan är banker liksom hos de som söker”, skrev Sebastian Siemiatkowski i en skriftlig kommentar till Breakit i samband med att Matthew Risley hoppade av.

Finanschefsrollen täcks tillfälligt av Pehr Olofsson och Warren Davidson har tagit på sig rollen som riskchef. Båda har sedan tidigare chefsroller på Klarnas finans- repektive riskavdelning. Enligt uppgift till Breakit har bolagets vd Sebastian Siemiatkowski tillfälligt tagit på sig rollen som marknadschef.

Klarnas kommunikationschef Jesper Wigardt tycker dock inte att avhoppen är särskilt uppseendeväckande.

“Jag skulle säga att den här personalomsättningen är ganska naturlig eftersom vi växer så snabbt. Det gäller både chefsnivå och personalnivå. Vi förändras fortfarande hela tiden och dubblar ungefär storleken på bolaget varje år”, säger han.

Varför slutar så många?
“Jag tror att det handlar om två huvudanledningar. Som sagt är det mycket som förändras på Klarna och vi växer snabbt. Samtidigt är Klarna en väldigt attraktiv plats att rekrytera från. Det är många som får lockande erbjudanden från andra bolag”, säger Jesper Wigardt.

Johanna Ekström har också bidragit med material till artikeln.

Hela listan - här är alla tunga chefer som lämnat senaste året

 

Känner du till fler personer som har slutat eller vill du berätta om dina upplevelser på bolaget? Mejla till jonas@breakit.se.  Om du föredrar krypterade mejl hittar du min offentliga nyckel här. Fingeravtryck: 2283 8673 3F87 02D4 4C5C  B0A1 D4C9 55EC 1B7B E677

Läs mer