Är markköp nästa steg för Spotify?

Spotify Facebook Silicon valley
Är markköp nästa steg för Spotify?

FOTO: Spotify

Breakit

Att köpa fastigheter och byggbar mark har blivit den nya heta trenden bland techjättarna i Silicon Valley. Sverige kan stå på tur.

Att fastighetsmarknaden är rekordhet och att bostadsbristen i Stockholm är akut är vida känt. I måndags gick Spotify-grundaren Martin Lorentzon ut och sa att Stockholm är den stad i världen där det är allra svårast att hitta bostäder till musiktjänstbolagets anställda.

Enligt branschkällor som Breakit har pratat med har både Spotify och betalbolaget Klarna - som hör till techsektorns största arbetsgivare i Sverige - fört diskussioner om att själva bli fastighetsägare.

Än så länge finns det dock inga konkreta planer, bland annat eftersom det skulle medföra stora lån och risk för att få ekonomiska problem om de rekordhöga fastighetspriser faller.

I Silicon Valley har dock storbolagen redan tagit steget. Enligt en kartläggning gjord av Wallstreet Journal har techjättarna i Kalifornien Valley investerat tungt i mark och fastigheter den senaste tiden. Facebook köpte nyligen fastigheter för 3 miljarder kronor norr om San Franscico.

Även Google har gjort stora markköp. Omkring 20 miljarder kronor har sökjätten investerat i mark och fastigheter sedan 2005. Förra året köpte Google landområden för 8 miljarder kronor i Mountain View som bland annat ska användas till det nya spektakulära huvudkontoret.

Det råder brist på mark i Silicon Valley och priserna är rekordhöga. Storföretag med expansionsplaner vill säkerställa sin tillväxt. Google växte med 5.800 anställda under 2014 och har en sammanlagd personalstyrka på 53.600 över världen. Samtidigt vill företagen inte att konkurrenterna ska sitta på eftertraktade landområden.

TOVE MELLGREN/OLLE ARONSSON

Läs fler artiklar
LÄS MER