De fyller på kassan för hajpade fintech-utmanaren Pensionera

Pensionera
 De fyller på kassan för hajpade fintech-utmanaren Pensionera

Mikael Reise Harstad, Carla Maree Vella, Andre Lavold och Henrik Persson Ekdahl på Optimizer invest.

Erik Wisterberg

Reporter

Pensionstjänsten drog det längsta strået i konkurrens med flera andra heta startups. Nu går Optimizer invest in med över tio miljoner kronor, kan Breakit berätta.

Optimizer invest har investerat i bolag som Tinitell, Readly och Catena Media. Det sistnämnda bolaget har tagit sig hela vägen till börsen

Nu går Optimizer invest in i den svenska fintech-startupen Pensionera.

Pensionstjänsten, grundad av en trio före detta Schibsted-anställda, var en av fyra finalister i Optimizer invests tävling ”Start-up-hunt” – och drog det längsta strået.

"Vi tillkännagav vinnaren i morse på vårt event i Marbella", säger Henrik Persson Ekdahl, partner och medgrundare i Optimizer invest. 

Detaljerna i affären väntas presenteras senare under tisdagen. Hur stor investeringen från Optimizer invest är var när denna artikel publicerades inte känd. Sent på tisdagseftermiddagen klarnade dock bilden.

Enligt Pensionera går Optimizer invest in med 12,8 miljoner kronor, till en värdering på 85 miljoner kronor (pre money).

"Optimizer är sjukt proffsiga och superduktiga digitala entreprenörer. Nu ska vi se till att alla i Sverige ska få bättre pension", säger Pensioneras medgrundare Kristian Jacobsson.

 

I finalen deltog även Göteborgsbaserade Minatjänster, New York-bolaget Loyyal Corporation samt Stockholmsbolaget Chargly Technologies.

Samtliga finalister, med undandag för internet of things-bolaget Chargly Technologies, är aktiva inom fintech-nischen. 

”Fintech är ett nyckelområde för vårt intresse för tillfället. Pensionera löser ett stort problem för många människor genom att skapa transparens i en bransch som är känd för att inte vara transparent. De har framgångsrikt byggt en utmärkt teknisk plattform som kommer att revolutionera hur folk sköter sina pensioner”, säger Carla Maree Vella, vd för Optimizer invest i en skriftlig kommentar. 

Nischen fintech har de senaste åren varit glödhet hos investerarna, och många kännare spår ytterligare en boom under 2018 då EU:s betaltjänstedirektiv PSD2 ska implementeras. Det går kortfattat ut på att banker tvingas ge tredjepartsleverantörer åtkomst till sina kunders data – något som skulle kunna föda nya affärsiddéer och bryta upp storbankernas grepp om svenskarnas privatekonomi. En annan framtida nyckelfaktor kan finnas i Riksbankens plan på att ge ut en digital valuta, något som skulle kunna innebära att du inte behöver ett traditionellt bankkonto. 

Pensionera har tidigare fått investeringar från affärsängeln Gunilla von Platen (som dock inte längre är delägare) samt Mobiliogrundaren Alexander Pärleros. Affärsmodellen bygger på att användarna betalar en fast månatlig avgift. Premiumtjänsten kostar 299 kronor. 

Fakta: Så funkar Pensioneras tjänst

• Användaren registrerar sig hos Pensionera och loggar in med mobilt bank-id.

• Pensionera hämtar information om varje individs pensionssparande från relevanta databaser.

• Appen visualiserar för användaren hur mycket hen skulle spara i avgifter per år på att göra en viss förändring. Tanken är att blottlägga de höga avgifter som stora pensionsförvaltare tar ut av spararna.

• Fintech-bolaget hade först en testversion av produkten som har gjorde det möjligt att jämföra fonder och sparformer digitalt - men utan möjligheten att faktiskt byta fonder. 

• I början av 2016 lanserades den skarpa tjänsten som låter användaren byta fonder i sitt pensionssparande - utan att ringa någon eller skicka in papper.

• Pensionera har en gratistänst, men tjänar sina pengar på abonnemangsavgifter från premiumkonton.

Läs mer

Här är julvideon som startup-grundaren Alexander Pärleros helst vill glömma

Pensionera utmanar fondbranschen: “Fick välja mellan att satsa eller lägga ned”

Pärleros startup Pensionera vill rensa bort dyra avgifter – nu har de köpt ett fondbolag (som tar typ samma avgifter som andra)

Läs fler artiklar
LÄS MER