Miljontals lösenord läckta – techtoppars mejlkonton hotade

Breakit - Miljontals lösenord läckta – techtoppars mejlkonton hotade

Foto: Erik Mårtensson/TT och Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Spotify-grundaren Daniel Ek är en av techentreprenörerna som kan behöva byta lösenord, visar en ny kartläggning.

Säkerhet är ett ständigt problem på internet. Tidigare i år rapporterades det bland annat att 32 miljoner lösenord kan ha läckt från Twitter. Under hösten har det även framkommit att så mycket som en halv miljard lösenord läckt från Yahoo under 2014.

Nu på tisdagsmorgonen avslöjade SVT att tio miljoner svenskkopplade konton med tillhörande lösenord har läckt ut - fritt för vem som helst att ta del av.

Vilka som har drabbats av läckan går att kolla med hjälp av SVT:s sajt Dold. Det enda som krävs är att användaren fyller i en korrekt e-mejladress. Om man drabbats av läckan får man besked direkt.

Tjänsten visar, efter att Breakit har gjort en rad slumpmässiga slagningar, att en rad svenska techtoppars konton och lösenord kan vara på vift.

När vi exempelvis knappar in Daniel Eks mejladress får vi beskedet att minst ett konto på nätet som är kopplat till adressen har läckt.

För Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski verkar det enligt SVT:s databas som att det finns minst två konton kopplade till hans jobbmejl som har läckt ut.

I fallet Isabella Löwengrip, stjärnbloggare och entreprenör, rör det sig om tre konton.

I sammanhanget är det dock viktigt att påpeka att det inte nödvändigtvis handlar om att mejlen i sig har hackats. Det kan lika gärna vara en helt annan tjänst där användaren har loggat in med sin mejladress.

Men helt riskfritt är det inte. Om personen – exempelvis Daniel Ek – har samma lösenord till sin mejl som till kontot som har hackats och att det finns en person i världen som har brytt sig om att använda informationen för att ta sig in.

I SVT:s söktjänst söker man dessutom på specifika mejladresser. Om personerna som drabbats har bytt mejl och inte använder den gamla för att logga in på andra tjänster har man därför inget att oroa sig för.

Av SVT:s rapportering framgår det inte hur gamla registren är vilket skulle kunna betyda att läckan är flera år gammal. Den som har bytt lösenord skulle i så fall vara trygg.

Här är några av Sveriges tyngre techprofilerna vars mejladresser dyker upp i SVT databas:

  • Sebastian Siemiatkowski, medgrundare av Klarna
  • Daniel Ek, medgrundare av Spotify
  • Fredrik Wester, vd på Paradox Interactive
  • Henrik Eskilsson, medgrundare av Tobii
  • Hans Otterling, partner på riskkapitalbolaget Northzone
  • Staffan Helgesson, general partner på Creandum
  • Jonas Nordlander, medgrundare av Avito
  • Isabella “Blondinbella” Löwengrip, entreprenör och affärsängel som bland annat investerat i Natural Cycles
Läs fler artiklar
LÄS MER