Sök

Åtta bolag ska växa i raketfart – med hjälp av ny rymdinkubator

EquilabUnibap

Entreprenörerna som får en plats på ESA BIC Sweden. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Europeiska rymdorganistaionen (ESA) och rymdstyrelsens nya inkubator ESA BIC Sweden ska hjälpa åtta svenska rymd-startups att växa. Här är bolagen som har antagits.

För närmare ett år sedan meddelades det att en ny svensk inkubator med fokus på rymdbolag skulle lanseras.

”Vi är duktiga på rymdteknik i Sverige och har potential att få fram fler företag med rymdkoppling. Den här satsningen ska stimulera fler forskare, ingenjörer och små företag att förädla och förverkliga sina affärsidéer. Genom att stödja innovation vill vi på sikt skapa fler arbetstillfällen”, sade Olle Norberg, Generaldirektör vid Rymdstyrelsen, då.

Nu har man valt ut de första bolagen som ska vara med i programmet.

“Vi är otroligt stolta och imponerade över den bredd och innovationskraft som finns i de bolag vi ska börja jobba med. Samtidigt är det här bara början - vi har fler bolag på väg in”, säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig på ESA BIC Sweden.

Bolagen som valts ut kommer att få platser på befintliga inkubatorer som är med i samarbetet samt upp emot 500.000 kronor som ska hjälpa bolagen att växa.

Här är alla bolagen:

APR Technologies är ett bolag från Enköping som skapar tjänster och produkter för temperaturhantering av kretskort.

Featherway Robotics har skapat en “plug and play” robotarm. Bolaget beskriver den själva som “så smart, enkel och trygg att fabriksarbetare kan hantera den”.

Eomapper använder satellit bilder och dataanalys för att ge markägare en överblick över sina marker. Exempelvis ska skogsföretag via satellitbilderna kunna se vilka delar av skogen som är mogna för att huggas ned.

Sally R är en startup som vill använda digital rymdteknik nere på jorden för att styra ventilationssystem. Bolaget söker just nu patent för algoritmerna som ska användas på vanliga luftkonditioneringssystem.

Equilab är en slags träningsapp för ridsport. Telefonen mäter hästens rörelser när man är ute och rider och skickar sedan data till användaren i stil med Endomondo eller Runkeeper.

The fallen trees project har skapat ett satellitbaserat system för “skogsinventering”. Man använder alltså satelliter för att kartlägga sin skog för att bland annat ta reda på vilka områden som kan ha skadats på olika sätt.

Unibap skapar säkerhetssystem och sensorer för robotar och rymdskepp. Produkterna kombinerar bland annat sensordata, indexering och molnlösningar för att skapa en slags artificiell intelligens.

Widefind arbetar utifrån valspråket “lokalisera allt överallt” och använder ett 3D-lokaliseringssystem för inomhus- och utomhuslokalisering. Ambitionen är att bli en standardtjänst som är inbyggd i bland annat infrastruktur, fabriker och sjukhus.

Läs mer