"Positivt att elskatten sänks - men de har inte gått hela vägen"

"Positivt att elskatten sänks - men de har inte gått hela vägen"

Johanna Ekström

Reporter

Regeringens sänkning av skatten på solel sänder en positiv signal - men företag kommer fortfarande vara begränsade, menar solenergibolag som Breakit pratat med.

Att regeringen beslutat att sänka skatten på solenergi med 98 procent ser Harald Överholm, medgrundare på solenergibolaget Eneo, som en positiv signal.

“Det betyder att de har lyssnat på branschen. Det kanske mest positiva med det här är att regeringen visar att man anser att det är en viktig fråga”.

Däremot är han kritisk till att det fortfarande finns kvar en storleksbegränsning i förslaget, som begränsar hur stora solcellsanläggningar det går att bygga utan att slå i skattetaket.

“De har tagit bort är en regel som säger att man ska räkna ihop alla sina solcellsanläggningar. Nu har de sagt att man kan ha hur många små solcellsanläggningar som helst. Men man får fortfarande inte ha en enda enskild anläggning som är större än den här storleken på 255 kilowatt, för då slår man i taket”, säger han.

Det betyder till exempel att en kommun kan ha flera olika mindre anläggningar på olika verksamheter utan att behöva skatta den högre summan. Däremot kan en Ica Maxi-butik fortfarande inte utnyttja hela sitt tak till solpaneler utan att nå upp till gränsen.

Linus Werner är vd på Save by Solar som likt Eneo levererar solceller till företag. Han delar Harald Överholms syn på att sänkningen är delvis positiv. 

"Men vi hade hoppats på lite mer, min förhoppning är att de ändrar även så att en och samma anläggning kan ha fler paneler. Men i nuläget känns det inte som det kommer bli så", säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER