Sök

Annonssamarbete med Objektvision

Hyra ut kontor i andrahand? Glöm inte att tänka på det här

Breakit

Breakit

Det kan vara svårt för snabbt växande företag att fylla sina lokaler direkt. Varför inte passa på att under tiden hyra ut kontorsdelen i andrahand?

Andrahandsmarknaden för lokaler innefattar alla typer av lokaler så som kontor, butiker, lager och industrier. En lokal eller en del av en lokal hyrs oftast ut i andra hand när ett företag har för stora lokaler som delvis eller helt står tomma. På så sätt kan man dela på lokalkostnaderna och förhindra en eventuell flytt. Hyra kontor i andra hand kan därför vara smart för mindre företag som vill hitta ett prisvärt alternativ.

Uthyrning delvis eller helt

För att hyra ut hela sin lokal i andra hand krävs hyresvärdens godkännande. Vid mycket särskilda fall kan man tvingas kontakta hyresnämnden för att få ett godkännande, om inte hyresvärden går med på en andrahandsuthyrning. För att hyra ut en del av sin lokal i andra hand krävs dock inget godkännande från hyresvärden.

Det rekommenderas att man som hyresgäst meddelar hyresvärden att man kommer att hyra ut en del av lokalen eftersom förstahandshyresgästen har ansvar mot hyresvärden även för andrahandshyresgästen. Förstahandshyresgästen får hyra ut hur stor del av lokalen som den vill men måste vara noga med att det inte närmar sig total uthyrning om det inte finns tillstånd.

Förstahandskontraktet gäller

Enligt hyreslagen får man inte inrymma utomstående som kan medföra men för hyresvärden. Vad som är så kallade men för hyresvärden avgörs från fall till fall. Ett exempel skulle dock kunna vara om andrahandshyresgästen brukar lokalen till något annat användningsområde än det som är tillåtet enligt förstahandskontraktet. Om man hyr en lagerlokal i första hand ska man därför vid partiell uthyrning hyra ut den till en annan lagerverksamhet. Det gäller alla typer av lokaler. Oftast är det också enklast att till exempel hyra en butik i andra hand om man vill bedriva butiksverksamhet. Lokalen är då redan anpassad till den typen av verksamhet.

Glöm inte att skriva ett andrahandskontrakt

Aktörerna får själva avtala om till exempel ersättning och uppsägningstid eftersom det inte är reglerat i lag. Skriftliga avtal på vad som gäller för upplåtandet är dock viktigt för att undvika missförstånd. Dessutom har andrahandshyresgästen indirekt besittningsskydd efter nio månader såvida det inte avtalats bort. Andrahandshyresgästen kan då till exempel ha rätt till ersättning för merkostnader i samband med flytt om hyreskontraktet sägs upp. Det indirekta besittningsskyddet går dock att reglera bort i avtalet, vilket många andrahandsuthyrare gör för att inte bli betalningsskyldiga vid en eventuell framtida hyresuppsägning. Det finns enkla standardavtal att köpa på nätet och behöver inte kräva juridisk hjälp.

Här kan du få fler tips när du söker lokal. 

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs mer