Nu förklarar Stenbeck varför hon lämnade ordförande-posten

Breakit - Nu förklarar Stenbeck varför hon lämnade ordförande-posten

Cristina Stenbeck. Klipp från SVT.

Johanna Ekström

Reporter

Cristina Stenbecks avhopp från Kinneviks styrelse i våras kom som en överraskning - nu berättar hon varför.

Det var i mars som Cristina Stenbeck meddelade att hon lämnar ordförandeklubban i investmentbolaget Kinnevik.

Under fredagskvällen avslöjar Cristina Stenbeck i SVT-programmet Skavlan fler detaljer kring varför hon valde att hoppa av.

Ett skäl är att hon för bara fem veckor sedan fick sitt fjärde barn.  

“Det här var ett sätt för mig att prioritera min familj. Jag har fyra barn under tio år och alla som har det vet att de har olika behov och olika sätt att ta upp ens tid. Det har varit en del i beslutet” säger hon och fortsätter:

“Men det har också handlat om att omdefiniera min roll i bolaget och fundera på på vilket annat sätt jag kan skapa värde. När man sitter i änden av styrelsebordet och ser en oljemålning på sin farfar och på sin pappa kan man lätt glömma vad man egentligen håller på med - att bygga spännande bolag”, säger hon.

Det handlar också om att leva ett "friare liv" efter 14 år som styrelseordförande, berättar hon. Förra året flyttade hon till Sverige från London bland annat för att barnen ska kunna gå i skola här. 

Under intervjun får hon också hur hon skiljer sig från sin pappa Jan Stenbeck, vars jobb hon tog över enbart 24 år gammal.

"Jag är en ganska känslig person, jag tar saker ganska personligt Jag vill göra ett bra jobb, förbereder mig överdrivet noggrant och oroar mig för saker. Han gjorde så klart också det, men det var mindre uppenbart", säger hon.

Hon berättar också att det var ett sätt att bearbeta sorgen efter honom att jobba i hans bolag.

"Det var svårt att hitta tiden att sörja honom. Men företagen känns som en familj. Många har jobbat i bolagen i 25 år. Så jag kunde vara nära honom och hans arv genom det han byggt upp", säger hon.

Cristina Stenbeck har varit drivande i Kinneviks tech-satsningar. Under intervjun berättar hon också att ett område som hon vill investera mer i inom tech är hälsa. I januari gick Kinnevik in med 120 miljoner kronor i den brittiska vårdappen Babylon. 

"Efter att ha gjort affärer i 14 år har du valet att antingen bli lite cynisk eller så kan du förnya dig. Jag insåg att vi måste omforma vårt bolaget till något som du verkligen bryr dig om".

"För mig innebär det att jag gärna investerar i teknologi som möjliggör utbildning och hälsa, som demokratiserar dem på samma sätt som mobiltelefonerna gjorde för 20 år sedan".

Bolaget är idag bland annat huvudägare i radannonsbolaget Saltside och mediekoncernen MTG. MTG är i sin tur majoritetsägare i Youtube-nätverket Splay och har gjort en rad tunga investeringar inom E-sport. Bolaget har bland annat köpt den svenska datorspelfestivalen Dreamhack och investerat i världens största e-sportliga ESL.

Kinnevik är även huvudägare i Qliro Group, bolaget bakom CDON och Nelly.com, och den tyska startupfabriken Rocket Internet.

Den tyska e-handelsjätten Zalando och svenske Christoffer Brinkeborn Beselins vietnamesiska e-handlessuccé Lazada har också Kinnevik som största ägare.

Läs fler artiklar
LÄS MER