Uppgifter: Klarna är på väg att köpa Tysklands svar på Paypal

Breakit - Uppgifter: Klarna är på väg att köpa Tysklands svar på Paypal

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Den svenska betaljätten lägger locket på.

Det är brittiska Sky News som uppger att Klarna är på väg att köpa det tyska betallösningsbolaget Billpay. Ägare till Billpay idag är brittiska snabblåneföretaget Wonga. 

Billpay brukar kallas för Tysklands svar på Paypal och har flera miljoner användare samt över 4000 anslutna handlare. När Billpay köptes upp av Wonga 2013 hanterade det tyska bolaget betalningar för 300 miljoner euro årligen.

Klarna vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna. 

”Det kommer ofta uppgifter om att vi ska köpa olika verksamheter. Vi kommenterar aldrig sådant, av ren princip”, säger Jesper Wigardt, pr-ansvarig på Klarna till Breakit.

Wonga är ett fintechbolag som ger små kortsiktiga lån till privatpersoner. Bolaget har varit pressat efter att reglerna ändrats i hemlandet Storbritannien för lånebranschen. Det handlade framför allt om att gränsen för hur höga räntor man får ta ut sänktes.

Förra året näst intill fördubblades bolagets förluster till ungefär 880 miljoner kronor, upp från drygt 500 miljoner kronor.

De brittiska bolaget har även tyngts av olika skandaler de senaste åren. Bland annat har bolaget fått böter på närmare 30 miljoner kronor, efter att man skickat hotfulla brev till användare med påhittade juristbyråer som avsändare.

Om affären skulle bli av är det inte första gången Klarna shoppar tyskt. 2013 köpte bolaget upp sin tyska konkurrent Sofort, som nu är en betydande del av Klarnas verksamhet. Prislappen då uppgavs ha landat på 1,4 miljarder kronor, en siffra som dock inte bekräftades av Klarna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER