Finansprofiler jublar över e-kronan: “En självklarhet över tid”

BitcoinRiksbankenE-krona

F.v: Claes Hemberg och Mikael Pawlo. Foto: Press

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riksbankens idéer får tummen upp.

På Breakits och tidningen Finanslivs evenemang Fintech Stockholm tidigare idag talade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om Riksbankens ambitioner att eventuellt införa en digital valuta utöver vanliga sedlar.

"Jag har valt att kalla detta för e-kronor. Vi har inte bestämt oss, men det är startskottet till ett stort utredingsarbete. Det är spännande, vi har kommit mycket längre än många andra länder", sade Skingsley från scenen.

Initiativet väckte positiva reaktioner från flera håll. Bland annat sparekonomen Claes Hemberg på Avanza ställer sig positiv.

”Äntligen tar en centralbank tag i den här frågan, att det är den svenska gör det bara ännu roligare”, säger han och fortsätter:

“Frifräsarna har kunnat härja fritt bland de digitala valutorna. Men en centralbank i ryggen sänds en viktig signal att detta är att ta på allvar.”

Även Mikael Pawlo, investerare och grundare av nätcasinobolaget Mr. Green och digitalstrategen Pontus Staunstrup ser Riksbankens inställning som något positivt.

Mikael Pawlo skriver på Twitter att Riksbankens förslag kommer att kännas självklart i framtiden.

Men alla är inte lika imponerade. Twitter-användaren Toqui Trader tycker att det kommer sju år för sent medan Lasse Edfast ställer sig frågande till övervakningsaspekten.

Se vad vice riksbankschef Cecilia Skingsley säger om "e-kronan" nedan.

 

Läs mer