Sök

Hans AI-startup tar in 44 miljoner kronor – ställer in siktet på USA

SEB Venture CapitalInventureIndustrifonden

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Industrifonden, SEB Venture Capital och finska Inventure går in i det svenska AI-bolaget Now Interact.

Now Interact har utvecklat en tjänst som genom maskininlärning ska hjälpa andra företag att förbättra sina kundupplevelser. Bolaget använder realtidsdata från bolags onlinebutiker kombinerat med kundtjänst, telefonförsäljning och fysiska butiker för att kartlägga kundbeteenden bättre.

“Tekniken gör att vi kan göra mycket smartare förutsägelser om vad kunderna vill ha”, säger Magnus Åström, vd och grundare av bolaget.

Now Interact omsatte förra året nästan 34 miljoner kronor och gjorde en förlust på drygt 6 miljoner kronor. Det är en tillväxttakt på 16 procent från året innan. Då gick bolaget med en liten vinst.

Nu får bolaget in 44 miljoner kronor i riskkapital till en värdering på närmare 120 miljoner kronor för att skynda på tillväxten.

Varför tar ni in så mycket kapital?

“Hittills har vi kört bolaget väldigt strikt och ändå lyckats bygga upp bra intäkter. Men spelets regler är lite så här att ska man göra en A-runda måste det vara på den här nivån. Annars är inte riskkapitalbolagen ens intresserade”, säger Magnus Åström och fortsätter:

“I grunden har vi väldigt hög marginal på de kunder som redan snurrar har vi väldigt bra marginal och den använder vi för vidare produktutveckling det som kostar är expansion till nya marknader.”

Enligt uppgifter från Bolagsverket har Now Interact tidigare tagit in drygt 18 miljoner kronor sedan starten 2011.

Då har bland annat Industrifonden pumpat in pengar. Nu tar man även in två nya investerare i form av SEB Venture Capital och finska Inventure, som även var med och investerade när Uppsala-bolaget Freespee fick in 90 miljoner kronor.

“Vi är mycket entusiastiska över de möjligheter som Now Interact kan erbjuda marknaden, eftersom vi ser att artificiell intelligens är på väg att omdefiniera hur bolag interagerar med sina kunder. Now Interact har utvecklat en avancerad plattform som i grunden kommer att förändra hur kunder förflyttar sig mellan olika kanaler, online samt offline” säger Ulf Lewander på SEB Venture capital i ett pressmeddelande.

Bolaget har redan nu etablerat säljkontor i både Nederländerna och England, utöver det svenska huvudkontoret. Med det nya kapitalet tittar man dock på att bredda verksamheten västerut, berättar Magnus Åström.

“I USA är allt så mycket större. Vi har redan testat att sälja lite där. Den första kunden vi fick in är det tolvte största bolaget i sin bransch på den amerikanska marknaden och ändå större än den marknadsledande aktören i Sverige. Här hemma kan vi räkna att vi drar in ungefär en miljon om året per kund. Vi räknar med att ordervärdena blir större i USA.”

Läs mer