Cellink-aktien rusade med 145 procent – efter styrelsens misstag

Cellinkbioprinting

Cellink-grundarna Erik Gatenholm och Hector Martinez ringer i börsklockan. Foto: Press/nasdaq

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Bioprintingbolagets styrelseledamot läckte information av misstag. Då gick aktiekursen från 58,5 kronor till 143,25 kronor.

Den 3 november noterades bioprintingbolaget Cellink på aktiehandelsplatsen First North. Noteringen blev en riktig succé och aktien rusade direkt efter börsens öppning. Kursen hoppade från 26 kronor upp till 54,5 kronor första dagen.

Bolaget har utvecklat en teknik för att skriva ut mänsklig vävnad med särskilda 3D-skrivare.

Sedan dess har kursen legat stabilt - tills någon nyligen hittade läckt information om bolagets orderingång.

8 november dök informationen, som visar hur bolaget presterat försäljningsmässigt i september månad, upp för första gången. Information hamnade på Västkustens affärsänglars hemsida.

Det verkar dock som att informationen inte upptäcktes av aktiemarknaden förrän i slutet av förra veckan. På fredagen började plötsligt aktiekursen stiga kraftigt och fortsatte uppåt efter helgen.

På morgonen idag, tisdag, gick bolaget ut med ett officiellt pressmeddelande angående siffrorna och aktien sköt i vädret ytterligare. Som högst nådde aktien sin topp på 143,25 kronor. Det är en ökning på drygt 145 procent från öppningskursen fredag morgon.

Under eftermiddagen gick dock kursen ned igen något och vid börsens stängning kostade en Cellink-aktie 100 kronor.

Styrelseledamoten som orsakade läckan har på egen begäran lämnat styrelsen.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att den läckta informationen publicerades så tidigt som 20 oktober. Korrekt datum ska vara 8 november. Dessutom skrev vi felaktigt att kursen sjönk efter bolagets officiella pressmeddelande. Den gick först upp för att sedan vända nedåt igen. Vi ber verkligen om ursäkt. Särskilt undertecknade.

Läs mer