Klarna-grundaren lämnar bolagets styrelse - han tar över platsen

Klarna

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Ommöblering i Klarnas styrelse när grundaren Victor Jacobsson lämnar, kan Breakit berätta.

Victor Jacobsson grundade betaljätten Klarna tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth 2005. Sedan några år tillbaka är det enbart vd:n Siemiatkowski som fortfarande arbetar operativt i bolaget.

Victor Jacobsson hoppade av för tre år sedan och har sedan dess hållit en låg profil. Niklas Adalberth klev av operativt förra året för att grunda Norrsken foundation. Både Adalberth och Jacobsson har alltjämt behållit sina platser i styrelsen.   

Nu kan Breakit berätta att Victor Jacobsson lämnar även sin plats i styrelsen. 

Den som tar över hans plats blir Mikael Walther som har en bakgrund från Goldman Sachs och Cevian Capital, och som i dag driver investeringsföretaget Navos Capital. Han fungerar också som rådgivare till Victor Jacobsson.

“Det har varit fantastiskt att arbeta med Victor i styrelsen, jag vill tacka honom för hans viktiga bidrag. Nu ser jag fram emot att få samarbeta med Mikael Walther. Hans erfarenheter kommer att vara värdefulla för Klarnas fortsatta resa", säger bolagets styrelseordförande Jon Kamaluddin i en kommentar.

Mikael Walther och Victor Jacobsson har sedan en tid tillbaka ett affärsprojekt på gång tillsammans, något som Breakit kunde avslöja i våras. Ingen av dem ville då kommentera saken närmare, men mycket pekar på att duon kommer att bedriva någon form av investeringsverksamhet.

Bolaget ska exempelvis ägna sig åt att "äga och förvalta lös och fast egendom samt aktier i andra bolag". Duon har dessutom registrerat bifirman "Rosfeldt Funding Partners" - ett namn som onekligen klingar riskkapitalbolag.

Om sin nya styrelseplats säger Walther:

"Klarnas fantastiska resa är inspirerande. Det har varit spännande att på nära håll ha fått följa bolaget från dag ett. Jag ser fram emot att nu få bidra i styrelsearbetet”.

Victor Jacobsson kommer ha kvar sin ägarandel i Klarna.

Läs mer