Så fixar du finansiering till din startup - steg för steg

Breakit - Så fixar du finansiering till din startup - steg för steg

Foto: TT/Fredrik Sandberg

Lån från Almi Företagspartner skapar nya tillväxtmöjligheter för ditt företag.

Att finansiera sin affärsidé eller expansionen av sitt företag är inte enkelt, inte heller att attrahera riskvilligt kapital och rätt investerare. Men Almi Företagspartner kan bli ett intressant alternativ till vanligt riskkapital. En stor fördel jämfört med vanliga banklån är att Almi lägger större vikt vid dig som entreprenör och din affärsidé än på vilken formell säkerhet du kan ge i form av till exempel borgensåtaganden.

”Våra lån ska vara som ett komplement till de egna investeringarna, riskkapitalet och eventuell bankfinansiering”, säger Magnus Källström, tillförordnad vd på Almi Stockholm Sörmland och fortsätter:

”Tron på affärsmodellen och entreprenörerna är i praktiken vår säkerhet, även om vi tar företagsinteckning och en mindre borgen”.

Almis kan bevilja mindre lån i form av Mikrolån och Tillväxtlån och Företagslån på upp till flera miljoner kronor. Kraven på  säkerheter är alltså inte lika höga som vid vanliga banklån.

Almi fokuserar på affärsplanens potential och om resultat- och likviditetsplanen känns solid och trovärdig. För att bli beviljad ett lån måste du även kunna visa att verksamheten har goda återbetalningsmöjligheter.

”Vi  kan ta lite större risk jämfört med banken. Men det är inte bidrag vi ger, lånen måste betalas tillbaka”, konstaterar Magnus Källström.

Så här går låneprocessen till konkret:

1. Oavsett vilket belopp du behöver eller vilken fas ditt företag är i, så börjar du med att fylla i en låneansökan. Du får du bra vägledning på Almis sajt. Du kan också få hjälp av kundtjänsten.

2. När Allmi får in din ansökan kommer du att bli kontaktad för ett möte.

3. Innan du lämnar in ansökan gäller det att göra ett ordentligt förarbete. Du behöver en affärsplan och en budgetmall, eller projektplan  att bifoga till din ansökan. På Almis hemsida finns en mall att ladda ner. Där finns även en instruktion hur den ska fyllas i.

4. Ha en plan för hur du ska göra för att betala tillbaka lånet, även om du inte får snurr på din verksamhet direkt. Visa hur dina intäkter påverkas av att du inte får lika gott utfall som du hade planerat för och förväntat dig – skissa på olika scenarier.

5. Diskutera dina planer med en rådgivare på Almi. Här kan du få mer input på dina planer. Efter mötet med rådgivaren så går Almi igenom din ansökan och återkommer med besked om du får klartecken till lånet.

Vill du ha mer information? Gå in här och läs mer!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER