Bitcoin-bolaget Cryex ansöker om tillstånd från Finansinspektionen

Northzone Blockchain Bitcoin
Bitcoin-bolaget Cryex ansöker om tillstånd från Finansinspektionen

FOTO: Flickr/Antana/Duncan Rawlinson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Stockholms hemliga fintechbolag vill bli ett auktoriserat clearinghus. Det innebär en öppning för att koppla ihop bitcoin och andra kryptovalutor med den traditionella bankvärlden.

Förra veckan avslöjade vi att det svenska riskkapitalbolaget Northzone har investerat i det smått mystiska finanstechbolaget Cryex.

Nu har Cryex-ledningen valt att gå ut och berätta lite mer om de har på gång. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att det har ansökt om tillstånd hos Finansinspektionen för att bli en reglerad handelsplats för digitala valutor och ett registrerat clearinghus.

Om vi har förstått det rätt vill Cryex använda sig av blockchain, tekniken bakom kryptovalutor som bitcoin, för att till exempel göra det billigare att handla med värdepapper som aktier.

Blockchain har dock mängder av andra potentiella användningsområden. Tekniken har till exempel målats upp som lämplig identifieringsmetod vid digital röstning i demokratiska val.

Klart är att teamet bakom Cryex är tungt. Utöver Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson finns bland andra Carnegies tidigare vd Frans Lindelöw med i styrelsen.

Ordförande i Cryex är Simon Nathanson som tidigare var högste chef på OM - bolaget som senare gick samman med Nasdaq och blev det vi i dag kallar Stockholmsbörsen. Han var tidigare också styrelseledamot i nätmäklaren Nordnet.

Läs fler artiklar
LÄS MER