Före detta Hemnet-vd lanserar bostadssajt på spanska solkusten

HemnetMimove

Anita Axelsson och Ola Lundell på Mimove. Foto. pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Mimove ska göra bostadsköpet i Spanien säkrare.

Under måndagen lanserades bostadssajten Mimove som riktar in sig mot svenskar och britter som vill köpa bostad i Spanien.

Bakom tjänsten står bland annat den före detta Hemnet-vd:n Peter Lundell, vars son Ola Lundell är vd i bolaget.

“Skillnaden mellan oss och tjänster som Hemnet är att vi inte enbart är en bostadsportal. Vi kontrollerar om mäklarna har rätt dokumentation för att se om det är en seriös part och vi har team på plats som åker runt och tittar på objekten”, säger Ola Lundell.

Skälet till det är bland annat att det inte finns några krav på mäklare i Spanien, likt de i Sverige. På så sätt vill Mimove göra köpet säkrare. 

“I Sverige har vi en fastighetsmäklarutbildning, och du blir registrerad som mäklare. Det saknas i Spanien, och det finns heller ingen kontrollinstans att vända sig till”, säger han.

Mäklarna betalar Mimove för foto, kontrollerna och affärssytemet. För kunderna är tjänsten gratis.  

Till en början har Mimove riktat in sig på bostäder på solkusten, Costa del Sol. Tjänsten lanseras i ett första steg mot Sverige och England, men ambitionen framöver är att lansera i ytterligare europeiska länder.

Hur ser konkurrensen ut?

“Portalmässigt så är Idealista störst, det är en ganska gammal sajt. Sedan finns Fotocasa som är en Schibsted-ägd portal. Det är de stora giganterna, men de vänder sig främst mot den inhemska marknaden”, säger Ola Lundell.

I grundarteamet finns förutom Peter Lundell även Anita Axelsson, vd på Prek som är bolaget bakom Mimove, och Anders Engdahl från kredithanteringsbolaget Lindorff.

Bolaget har tagit in en såddrunda från East Sweden Tillväxtkapital.

Läs mer