El – hur fungerar det egentligen?

Alltid
El – hur fungerar det egentligen?

Nu slipper du elproblem - tack vare Alltid.se. Foto: TT

Har du någonsin funderat över hur det hänger ihop att vara elkund? Inte? Du kanske har klurat på hur det kommer sig att du får två fakturor varje månad, eller varför det är så många konstiga kostnader som specificeras?

Som elkund har du två avtal – ett med nätbolaget och ett med företaget där du köper dina kilowattimmar. Nätbolaget kan du inte välja utan det styrs av var du bor. Du kan heller inte påverka priset då kostnaden hos nätbolaget styrs av regleringar eftersom nätet är en så kallad monopolverksamhet.

Elavtalet däremot kan du välja fritt och det finns en uppsjö av olika leverantörer och modeller. Du kan välja fast eller rörligt pris, du kan välja förnybart eller vattenkraft, du kan välja närproducerat, svanenmärkt, bra miljöval och så vidare. Eller inte välja alls - vilket vanligtvis är det sämsta alternativet.

Det finns en inbyggd komplexitet i allt det här. Framförallt eftersom mycket annat inte handlas på samma sätt. Det är sällan när vi köper saker som vi betalar separat för distributionen av en vara, och varan själv. Men för el fungerar det så.

Detta samtidigt som vi mer och mer köper tjänster till fast månadskostnad. Vi köper telefonin, tv-kanaler, musik, tidningar med mera till en fast månadskostnad. Det gör det enkelt och förutsägbart att vara kund. Du vet vad du får och hur mycket det kostar.

Det är detta som Alltid.se tagit fasta på och tagit fram en lösning så du får el på samma sätt som när du som kund köper tv, bredband, musik, mobiltelefoni och så vidare. Helt enkelt, flat rate med fast månadskostnad för elen - allt inkluderat. 

"Som kund hos Alltid vill vi att det ska vara enkelt. Vi tar hand om det komplexa och du betalar en fast månadskostnad för el och nät. Vi lovar också dig en lägre kostnad än vad du har idag. Lite enklare, helt enkelt", säger Anton Johansson, grundare av Alltid.

För många är också och el- och näträkningar förknippad med oro. Framförallt under vintermånaderna då elräkningen gärna sticker iväg. Inte sällan är januari värst. Just när du konstaterat att julklapparna blev dyrare än vad du tänkt dig dimper den ner, den alldeles galet dyra elräkningen. När du just hämtat dig från den smällen dyker räkningen för elnätet upp och förorsakar än mer stress och förvirring – jag betalade ju just elräkningen? Eller?

“Med Alltid får du samma kostnad året om för både el och elnät, det vill säga för hela din hushållsenergi. Varje månad, samma kostnad. På så sätt slipper man en gigantisk räkning i januari och kan känna sig trygg med att man vet vad man betalar. Det är lite som när man förr oroade sig för sin telefonräkning när man hade ringt mycket, vilket känns väldigt avlägset idag när nästan alla mobilabonnemang har allt inkluderat. Samma förändring blir det nu med el via Alltid”, säger Anton Johansson.

För att ansöka och se vad du skulle få i månadskostnad, gå in på Alltid.se!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER