Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skånes techsektor stekhet - nu sprängs miljardvallen

Artikel bild
Turning Torso i Malmö. Lena Apler och Peter Carlsson. Foto: TT/Press

Allt mer pengar pumpas in i startups i Skåne, visar nya siffror.

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

viviana@breakit.se

Reporter

Förra året tog startups i Skåne in 650 miljoner kronor i riskkapital. Det är en siffra som i år kommer att slås med råge, enligt sajten 8till5.

Enligt sajten, som hänvisar till siffror från databasen Nordic Tech List, har sydsvenska startups hittills i år tagit in närmare 1,1 miljarder kronor i riskkapital. 

Bland bolagen som stängt större runder nämns bland annat Malmöbolaget Neo Technology, som numera har sin bas i Silicon Valley, nyligen börsnoterade Crunchfish, Boozt, Min Doktor och Mapillary.

Ett annat bolag som tagit del av kakan är Allone i Ängelholm, som har utvecklat en person– och larmapp. I mars gick Qlicks vd Lars Björk in i bolaget i samband med en miljoninvestering.

"Vi är inne i en väldigt spännande fas som företag. Vi ska försöka krypa ut ur startup-kostymen, vilket ställer krav på allt i hela bolaget", säger Anders Paulson, grundare och vd för Allone till 8till5. 

På regional nivå nämns den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson, Collector-grundaren Lena Apler, Industrifonden, Sunstone Capiytal och Almi Invest som de mest aktiva investerarna.

Läs mer