Han blev 100 miljoner kronor rikare - på knappt två timmar

Crunchfish
Han blev 100 miljoner kronor rikare - på knappt två timmar

Joachim Samuelsson. Foto: Stig Göran Nilsson

Johanna Ekström

Reporter

“Jag är fantastiskt glad och stolt en dag som denna”, säger Joachim Samuelsson, stryelseordförande i Crunchfish, som tog sitt bolag till börsen på fredagen.
Hans innehav i Crunchfish ökade med 100 miljoner på någon timme

Under fredagen noterades Malmö-bolaget Crunchfish på Nasdaq-börsens handelsplats First North.

Förhandsintresset inför noteringen har varit stort. Emissionen, där bolaget tog in 60 miljoner kronor, övertecknades hela 29 gånger.

Efter bara någon halvtimmes handel hade kursen rusat med runt 160 procent. Kursen hade då gått från teckningskursen på 15 kronor till 39,60 kronor.

“Det är galet bra, vi är jättenöjda. Det känns lite omtumlande. Men det var en fantastiskt värdskap av Nasdaq och det var väldigt roligt att få stå där och uppleva det här. Det var värme och glädje”, säger bolagets styrelseordförande Joachim Samuelsson när Breakit får tag på honom i en  taxi på väg till flyget till Skåne.

Ikväll dukas gratis bubbel och öl upp på Media evolution city i Malmö för att fira noteringen. Bolaget räknar med att mellan 500 och 1.000 personer kommer på festen.

Hur viktigt var det för bolaget att få in de här pengarna?

“Det var nödvändigt, vi har bryggat in pengar under hela 2016 och gjorde en privat runda i början av året som fallerade. Vi behövde få det här kapitaltillskottet”.

“Det här är första gången jag går till börsen med ett bolag och jag kan säga att det var betydligt enklare än att ta in kapital genom en privat runda. Då har vi ändå inte jagat rikskkapitalisterna”, säger Joachim Samuelsson.  

Crunchfish produkt Touchless A3D gör det möjligt att styra appar med gester. Mjukvaran tolkar handgester och kan till exempel användas med den inbyggda kameran i en mobiltelefon.

Nu kommer bolaget använda pengarna till att satsa både på produktutveckling och marknadsbearbetning. Förutom gest-tekniken har bolaget även utvecklat en teknik för förstärkt verklighet, AR, och den kommer bolaget nu satsa mer på.

“Med vår teknologi skulle jag kunna gå in på ett kafé och upptäcka att du också är en Pokémon-jägare, och vi skulle kunna börja kommunicera med varandra. Du får inte bara information om verkligheten utan du kan också kommunicera med den”.

“Den största möjligheten för oss finns inom AR och VR. Vi behöver det här kapitalet för att inte underinvestera i vår utveckling på det området”, säger Joachim Samuelsson.

Bolaget har under åren tagit in cirka 80 miljoner kronor i kapital. Själv sitter Joachim Samuelsson på nära 30 procent av aktierna i bolaget. Det betyder att värdet på hans innehav på bara några timmar under förmiddagen ökade med nära 100 miljoner kronor. Från 56 miljoner till runt 150.

“Vi valde att lägga den här emissionen på samma nivå som vi har gjort våra privata emissioner på, på 15 kronor. Naturligtvis hade vi kunnat sätta ett högre pris och då hade jag blivit mindre utspädd. Men vi gör det med glädje, vi vinner enormt på att få in en ägarbas som precis som jag är glada att få vara med i Crunchfish. Jag tror att de gillar att vi inte är dumsnåla”.

“Rent personligen, så visst är jag fantastiskt glad och stolt en dag som denna”.

Läs fler artiklar
LÄS MER