Oljemiljardärer går in i Zlatans spelbolag - grundare säljer aktier

Back in BlackIsbit Games

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Bröderna Lundin pumpar in pengar i Isbit.

I slutet av september blev fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic storägare i den lilla svenska spelstudion Isbit.

Nu står det klart att även familjen Lundins investmentbolag Back in Black går in med pengar i bolaget.

Totalt tillförs Isbit 19,3 miljoner kronor i form av en riktad nyemission. Det motsvarar 15 procent av aktiekapitalet i Isbit. 

"Vi är mycket glada att vi har knutit till oss Back in Black Capital. Vår förhoppning är att Back in Black liksom de andra nya delägarna och en ny styrelse ska komma att tillföra både resurser och viktig spelkompetens för Isbit games fortsatta utveckling och expansion", säger Isbits vd Markus Koos i en kommentar.

Samtidigt med den riktade nyemissionen avyttrar Markus Koos familjeföretag Kyrkudden AB 2,5 procent av sina aktier till åtta nya mindre delägare varav en är Almir Listo, global varumärkseschef på Starbreeze.

Efter nyemissionen är storägaren Intellectas ägarandel bolaget 38,1 procent av aktiekapitalet, vilket motsvarar ett värde på cirka 49 miljoner kronor.

Det innebär att hela spelstudion värderas till 128,6 miljoner kronor i transaktionen.

Bara dagar efter att Zlatans investering i Isbit games blev känd gick en till svensks sportstjärna in spelbranschen. Prey Studios plockade då in MMA-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson som delägare, inför släppet av ett eget MMA-spel

Familjen Lundin har under många år varit synonym med investeringar i råvaruindustrin. Breakit kunder dock i slutet av sommaren avslöja oljefamiljens intåg i tech via det nya investmentbolaget Back in black. 

“Det här är egentligen inget riskkapitalbolag utan vi är ett kompisgäng som gått ihop för att göra investeringar i främst svenska techbolag. Men merparten av investeringarna gör vi via riskkapitalfonder. Bland annat är vi med i Northzone och GP Bullhounds fonder”, sade Per Brilioth då till Breakit

Han är till vardags vd för Vostok New Ventures – och ska enligt egen uppgift ha fått med Lundinarna på tech-tåget.

“Jag tjatade på Lundinarna att de måste få lite exponering mot tech men de här investeringarna är något som alla gör privat”, sade Per Brilioth.

Virtual reality-studion Svrvive samt Challengermode, en svensk e-sportplattform där spelarna kan tävla med varandra om pengar, fanns bland de första investeringarna.

Fakta: Detta är Isbit games

Grundat: 2014 av ett antal spelentusiaster med många års erfarenhet av spel och digital kommunikation. Ägdes från starten till 75 procent av Intellecta-byrån River. 

Är en del av den noterade kommunikationskoncernen Intellecta – främst känd för reklam- och varumärkesbyråer. 

Gör: Startade med marknadsföringsspel, bland annat Björn Borgs hyllade marknadsföringsspel ”First Person Lover”, som uppmärksammades av PewDiePie, samt ”Batterijakten”. 

Har även släppt egna konsumentspel till mobiltelefoner, IOS och Android. Hittills är släppen pusselspelet ”Warp Shift” och ”Clashtag” – ett partyspel för Instagramanvändare. Två nya egna spel är planerade till 2017.

Intäkter: Ingår i affärsområdet Intellecta digital, som omsatte 79,4 miljoner kronor under årets tre första kvartal. Isbits andel av denna omsättning framgår ej, men är sannolikt låg. 2105 hade Isbit games AB en omsättning på 270.000 kronor.

Läs mer