Alpha nordic capital ska investera tungt i svenska techbolag

Arcam Qlicktech Industrifonden
Alpha nordic capital ska investera tungt i svenska techbolag

Tommy Nilsson, ordförande i Alpha nordic capital. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Riskkapitalveteranen Tommy Nilsson en av männen bakom Alpha nordic capital.

Som chef för Industrifondens tech-team har Tommy Nilsson ansvarat för investeringar i bland annat Qlicktech (32 miljoner kronor blev över 900 miljoner kronor) och Arcam (reavinst på drygt en halv miljard kronor). I augusti slutade han på det statliga riskkapitalbolaget och nu är han redo att testa vingarna med en egen fond.

"Jag trivdes jättebra på Industrifonden men kände att det var läge att trappa ner efter många år med mycket jobb. Det var först efter jag slutat som det här projektet dök upp", säger Tommy Nilsson.

Tillsammans med Arne Nabseth (tidigare riskkapitalbolaget Ledstiernan), Patrick Sandahl (arbetat för Telenors riskkapitalarm), Michael Doron (amerikansk investerare) och Staffan Lindgren (grundare spelutvecklaren Nyx) håller han nu på att dra in kapital från en rad kapitalstarka investerare. Planen är att skapa en fond med 1,5 miljarder kronor i kapital.

"Vi har fått in nästan 30 miljoner dollar och gör förhoppningsvis ganska snart en så kallad first closing på motsvarande en halv miljard kronor. Jag har stor respekt för uppgiften men tror ändå att förutsättningarna för att få in 1,5 miljarder är relativt goda", säger Tommy Nilsson.

Arbetsnamnet för fonden är Alpha nordic capital. Pengarna ska investeras i nordiska techbolag. Alpha nordic capital ska vara med i A- och B-rundor vilket innebär att bolagen befinner sig i lägen där de vill ta in uppskattningsvis mellan 10 och 150 miljoner kronor.

Efter att det under många år varit relativt tunnsått med riskkapitalbolag på den nordiska techmarknaden formligen flockas nu en rad fonder kring detta segment. Tidigare i år aviserade EQT en fond på cirka 5 miljarder kronor och sedan tidigare finns till exempel Northzone, Atomico och Creandum etablerade med miljardfonder. Dessutom är Tommy Nilssons tidigare arbetsgivare Industrifonden här som en stor spelare - men Tommy Nilsson räds inte konkurrensen.

"Nej, i det segmentet vi siktar in oss på finns det fortfarande ganska mycket att göra. Dessutom investerar vi gärna tillsammans med de etablerade fonderna på den nordiska och internationella marknaden", säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER