Svenskar säljer sitt it-bolag i storaffär - finsk konsultjätte köper

Breakit - Svenskar säljer sitt it-bolag i storaffär - finsk konsultjätte köper

E-mans tre storägare Andreas Wallberg, Jonas Edlund och Hans Sollerman. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Systemintegrationsbolaget E-man köps upp av den finska konsultjätten Enfo, kan Breakit berätta. Sannolikt rör det sig om en affär på över 100 miljoner kronor.

Det svenska IT-bolaget E-man har under 16 års tid byggt upp en stark affär på systemintegration åt jättar som ABB, Systembolaget och Postnord. Under 2016 räknar bolaget med att omsätta 100 miljoner kronor med en vinst på ungefär 8 miljoner kronor.

Nu passar grundarna på att att sälja bolaget till den finska konsultjätten Enfo.

“När vi startade bolaget 2000 hade vi en dröm om att bli ledande på systemintegration i Norden. När vi nu går samman med Enfo blir vi det. Det är ingen som har mer samlad kompetens och erfarenhet än vi”, säger Hans Sollerman, vd och medgrundare av bolaget.

Området systemintegration handlar i korthet om att hjälpa bolag med att koppla ihop olika komplexa lösningar i stora affärssystem.

“Ju mer komplext det är desto mer värde skapar vi för våra kunder”, säger Hans Sollerman.

Utöver de rena konsulttimmarna bolaget säljer har man även byggt upp en slags tjänst kring sin affär. Istället för att bara bygga integrationerna och sedan tacka för sig blir bolaget med tjänsten en form av supportbolag för sina kunder och får återkommande intäkter.

E-man har sedan tidigare kunder i hela Norden men i och med uppköpet lyfter bolaget blicken ytterligare.

“Det här kan ta oss till helt andra territorier. Det handlar både om fler länder och kunder av en storlek vi inte skulle klara av innan”, säger Hans Sollerman.

Varför blev det just Enfo som köpte upp er?

“Det är ett bolag vi har väldigt stor respekt för och som vi alltid har hållit koll på. Enfo jobbar redan med samma saker som vi men med en annan teknisk plattform. Det här är det enda bolaget vi kan tänka oss att sälja till. Vi har väldigt lik syn på bland annat anställda, kunder och ledarskap.”

Hur mycket Enfo har betalat för E-man vill inte parterna avslöja men klart är att betalningen sker i kontanter och inte i aktier.

Enligt uppgifter till Breakit bör affären ha landat på över 100 miljoner kronor, baserat på bland annat bolagets lönsamhet, tillväxttakt och affärsmodell.

Läs fler artiklar
LÄS MER