Trumps seger lägger en våt filt över den svenska startup-scenen

Trumps seger lägger en våt filt över den svenska startup-scenen

Montage: FotO: TT / Breakit

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakits Stefan Lundell om följderna av valresultatet.

USAs befolkning har precis valt en till synes kvinnofientlig och rasistisk person till sin president för de närmaste fyra åren. Det är djupt deprimerande och rent av skrämmande sett ur ett rent mänskligt perspektiv. Men om vi för en stund bortser från de mer allmänmänskliga konsekvenserna av detta val och istället fokuserar på följderna för den svenska techindustrin - vad ser vi då framför oss?

Ja, i det korta perspektivet är det svårt att tro att något positivt ska komma ur det här. Valet av Donald Trump är förknippat med en rad osäkerheter kring hur han ska agera på det ekonomiska området och den osäkerheten gör att investerarna skyr allt som har med risk att göra.

Det slår dubbelt mot svenska startups och mindre techbolag. Dels missgynnas en relativt perifer marknad som Sverige i stort då pengarna söker sig till större, tryggare marknader. Och det kapitalet som finns kvar i Sverige dras mot stabilare företag.

Efter att ha pratat med en handfull av Sveriges större techinvesterare nu på onsdagsmorgonen är bilden tydlig: På kort sikt kommer en våt filt lägga sig över den tidigare så heta svenska startup-scenen.

Särskilt bolag som just nu är ute och söker såddkapital (cirka 1 till 5 miljoner kronor) eller en A-runda (runt 10-50 miljoner kronor) kommer få det svettigt.

”Nu sätts allt på vänt. Man frågar sig vad som ska hända och ber att få återkomma med eventuella investeringsbeslut. Så reagerar i princip alla i det här läget”, säger en av investerarna jag pratat med.

Frågan är också vad som ska ske med alla de börsnoteringar som planerats för under hösten och i början av nästa år. Om knappt två veckor ska exempelvis den värmländska entreprenören Lars Wingefors sätta sitt spelbolag THQ Nordic på börsen. Just den processen har sannolikt redan gått så långt att den inte kommer att stoppas men mottagandet på börsen kan bli kyligt. När risken på marknaden ökar kräver investerarna en högre riskpremie vilket i förlängningen sänker priset på aktier. Den värdesänkningen kommer investerarna nu att räkna in i THQ:s aktiekurs.

Ännu mer intressant är att spekulera i hur Daniel Ek och de andra kring Spotify nu ska resonera - kör man vidare för full fart med börsplanerna eller tar man en paus? Grundtipset är att processen fortsätter med oförminskad fart men det kommer bli ännu svårare att få ut de astronomiska värderingar som det tidigare spekulerats i.

Men allt är inte nattsvart för svenska startups - långt ifrån! Den långsiktiga underliggande trenden där digitaliseringen skapar fantastiska affärsmöjligheter kan vare sig Donald Trump eller någon annan ändra på. Dessutom har det redan öronmärkts dryga 10 miljarder kronor för investeringar i svenska techbolag de närmast åren i olika fonder.

Alltid något att trösta sig med en dag som denna.

Läs fler artiklar
LÄS MER