Sök

Här är Stockholms allra hetaste entreprenörer – enligt EY

EY

Från vänster: Fredrik Wester, Paradox, Johan Löf, Raysearch Laboratories samt Annica Forsgren, Skincity Sweden.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Johan Löf, Annica Forsgren och Fredrik Wester hyllades på entreprenörsgala.

EY, bolaget som de flesta känner till som Ernst Young, är på jakt efter landets främsta entreprenör i tävlingen ”EY Entrepreneur Of The Year”. Vinnaren ska sedan gå vidare till racet om att bli utsedd till världens främsta entreprenör. 

Tidigare ikväll avgjordes Stockholmsdelen av tävlingen. 

Det blev Johan Löf, grundare av strålbehandlingsföretaget Ray Search Laboratories, som kammade hem titeln som Stockholmsregionens främsta entreprenör.

Bolagets teknik ”Raystation” gör det möjligt att analysera en tumör och omkringliggande frisk vävnad för att räkna ut hur en optimal strålbehandling ska se ut för den enskilda cancerpatienten.

”Johan har en inspirerande entreprenörsresa bakom sig. På sexton år har han inte bara lyckats bygga ett framgångsrikt företag som gör succé världen över, hans forskning och teknik hjälper dessutom till att rädda liv. Johan är verkligen en fantastisk entreprenör”, säger Tommy Jacobson, partner på Varenne och juryordförande, i ett pressmeddelande. 

Flera andra välkända profiler lyftes fram. 

• ”Årets kvinnliga stjärnskott” blev Annica Forsgren från e-handelsföretaget Skincity Sweden.

• ”Årets manliga stjärnskott” blev Fredrik Wester vd för det nyligen börsnoterade spelbolaget Paradox Interactive. 

• SEB:s pris ”Bästa internationella tillväxt” gick till Michael Lantz och Fredrik Andersson från IT-bolaget Accedo Broadband.

”Strålbehandling, skönhetsprodukter, spel och IT – årets vinnare visar verkligen på den bredd som finns i Stockholmsregionens näringsliv. De har alla otroliga entreprenörsresor bakom sig och förtjänar verkligen att hyllas för sitt mod och sin innovationskraft, säger Carlos Esterling, ansvarig för tävlingen i ett pressmeddelande. 

Här är juryns motiveringar till samtliga pristagare:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Johan Löf, RaySearch Laboratories

"Med en stark personlig drivkraft och stor passion har Johan Löf förverkligat sina drömmar. Med sitt företagande har han gjort ett kraftfullt avtryck runt om i världen. Framtidsutsikterna är helt enkelt strålande!"

Årets kvinnliga stjärnskott – Annica Forsgren, Skincity Sweden 

"Annica Forsgren har gjort en i många stycken unik entreprenörsresa med sitt företag. Hon började hemma i sitt vardagsrum för fem år sedan och har under denna korta period lyckats bygga ett företag som förnyat en bransch, gått från 0 till nästan 200 mkr i försäljning enbart genom organisk tillväxt, och som dessutom gjort det med lönsamhet under varje år. Genom att tänka på varje enskild detalj har hon skapat en unik kundupplevelse och är själva beviset för att man med mod, envishet och skinn på näsan kan uppnå alla sina mål."

Årets manliga stjärnskott – Fredrik Wester, Paradox Interactive 

"Med drivkraften att ha roligt, både själv som entreprenör, men också genom att underhålla andra, har Fredrik Wester byggt ett fantastiskt tillväxtbolag med ett stort värde. Det är viktigt för Fredrik att ligga tekniskt i framkant, och att utgå från digital distribution, men inte minst - att ha kul på jobbet. Den visionen är något han gärna delar med sig av till andra, och man skulle kunna säga att Fredrik vill se sig själv som en modern pedagog."

Bästa internationella tillväxt – Michael Lantz och Fredrik Andersson, Accedo Broadband 

"Utan att själva vara synliga har de byggt ett världsledande företag som vi dagligen ser fördelarna med. Den remarkabla internationella tillväxten bygger på ett konservativt, kundorienterad och teknologiskt entreprenörskap som tagit världen med storm."

Läs mer