Han vill skapa en startupfabrik i Göteborg med sitt konsultbolag

Annsec Annevo
Han vill skapa en startupfabrik i Göteborg med sitt konsultbolag

Jonathan Åström. Vd på Annevo. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Konsultbolaget Annevo låter sina kodare bygga startups på arbetstid - och investerar i dem.

Näringslivet i Sverige skriker efter utvecklare. Krångel med personaloptioner och Migrationsverkets stenhårda regler bidrar dessutom till att många bolag har svårt att rekrytera utländsk arbetskraft.

Samtidigt har Göteborgsbolaget Annevo hittat en modell som gjort att man på ett år har gått från en enda anställd till 29 anställda.

Bolaget grundades 2015 av Jonathan Åström efter att han återvänt från ett annat entreprenörsprojekt i Norge. Där grundade han bolaget Poverman redan 2012 och sålde konsulttjänster.

“Innan jag åkte till Norge kände jag att de flesta konsultbolag är helt meningslösa. Man skapar inget av värde utan gör bara uppgifter någon annan ber om. Ett bolag ska tillföra något mer av värde än så”, säger Jonathan Åström.

För att lösa problemet bestämde han sig därför för att rikta sin egen rekrytering mot svenskar som har svårt att komma in i arbetslivet.

“Det handlar om folk som har haft oflyt på något sätt. Ett exempel är en person vars son dog. Han var själv borta från arbetslivet i två år som en följd av det och visste inte hur han skulle ta sig tillbaka. I Norge kunde han få jobb på industrikoncernen Aker och starta om”, säger Jonathan Åström.

Hans nya bolag Annevo har dock ett annat fokus. Här är det unga hungriga programmerare som vill bygga egna bolag på egna idéer. Bolagets modell bygger nämligen på att de anställda får bygga sina egna startups – på arbetstid.

“Grundidén är att hjälpa unga entreprenörer att ta sin idé till prototyp. Man jobbar 80 procent som konsult och 20 procent med sitt eget projekt. Sedan utvärderar vi om det finns något kommersiellt värde i det”, säger Jonathan Åström, vd och medgrundare av Annevo.

Nyligen lanserade bolaget ett av sina första projekt – mobilspelet Bubblbrst(uttalas som “bubble burst” på engelska). I Bubblbrst, som är baserat på kortspelet Gurka, kan användarna tävla mot varandra och satsa pengar.

“Vi hade nyligen en releasefest för betaversionen av spelet. Feedbacken var över förväntan och nu bygger vi vidare för fullrelease i december”, säger Jonathan Åström.

Under 2016 räknar Jonathan Åström med att Annevos omsättning landar på ungefär 15 miljoner kronor med en vinstmarginal på 20 procent. Han ser dock inte att att Annevo i sig kommer bli någon vinstmaskin.

“Här blir det bara konsultintäkter. Nästa år kanske vi landar på 25 miljoner men jag tror att vi kommer toppa på 40-50 miljoner. All vinst över tio procent i Annevo investeras direkt i startupbolagen.”

Istället hoppas han att de stora intäkterna kommer från startupbolagen i portföljen. Hela idéen bygger nämligen på startupbolagen som utvecklas internt blir dotterbolag till Annevo-ägarnas holdingbolag Unicow Studios.

Förutom att låta utvecklarna jobba på sina idéer på arbetstid gör Annevo även mindre såddinvesteringar.

“Det handlar om kanske 250.000 kronor. Det räcker inte så länge. Nu tittar vi på kapitalrundor i storleksordningen 3-5 miljoner kronor för de bolagen vi bygger nu”, säger han.

Utöver Bubblbrst jobbar Annevos utvecklare även med säkerhetsbolaget Annsec. Det senare bolaget har en tjänst som med hjälp av maskininlärning ska kunna identifiera hot och avvikande datatrafik hos användare. Kunderna är exempelvis medelstora företag, kommuner och landsting.

“Nu ska vi över till San Francisco och träffa investerare där. Med Annsec ser vi även potential för att ta det till börsen, särskilt nu när vi har fått på plats de första kunderna. Det är väldigt kapitalkrävande men gör vi allting rätt kan det bli ett miljardbolag”, säger Jonathan Åström.

Läs fler artiklar
LÄS MER