Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Guide: Så dopar du trafiken med Facebooks nya videokarusell

Artikel bild

Sju enkla steg till det ultimata klickbetet. Så gör du för att håva in trafik med Facebooks okända funktion.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakit berättar idag om hur stora medier använder ett nytt okänt sätt att blåsa upp trafiken via video i Facebooks mobilapp. Det innebär en risk att annonsörer blir blåsta, då de kan få betala för annonsexponeringar som ingen ser.

Newsner är den aktör som gått längst. Breakit kan inte rekommendera den strategin – som tycks syfta till att uppnå klickmaximering på gammalt material som det är tämligen osannolikt att någon tar faktiskt tar del av (det syns knappt).

Men det finns även bra sätt att använda superknepet på.

E-handlare och innehållsskapare kan genom denna enkla guide slunga trafik via videoklipp på ett sätt som tidigare bara varit möjligt i Facebooks betalda annonsformat, sedan nätjätten i somras helt tog bort möjligheten till inbäddade länkar i organiska videoklipp.

Säg att du är en e-handlare. Då kan du skapa lockande rörligt material som i sin tur slungar trafik till en landningssida där produkterna finns att köpa.

TV4 är ett bra exempel bland publicisterna. Tv-kanalen använder till exempel tolkningar från "Så mycket bättre" för att driva trafik till TV4 Plays plattform. Här bjuds användaren på mer relevant material – och ingen annonsör riskerar att bli blåst på pengar.

Så för dig som vill testa den nya videomöjligheten på Facebook. Här är Breakits guide – steg för steg (innan du sätter igång måste du ha ett videoklipp som man känner att man bara måste höra ljudet på).

OBS: Detta knep fungerar enbart för Facebook-användare i mobilen, som ser ditt klipp i sin nyhetsfeed.

1. Inled en statusuppdatering. Välj "Foto/video" bland alternativen.

2. Välj "Create a Photo/Video Carousel" (funktionen tycks ej vara översatt till svenska än).

3. Lägg till din länk (alltså till den artikel/landningssida du vill slunga trafik till). Den behöver tekniskt sett inte ha något med filmklippet att göra. Om det inte funkar, testa att korta länken, till exempel med bit.ly. Gå vidare genom att klicka på pilen till höger om länken.

4. Nu automatgenereras en puff, med innehåll från landningssidan. Låt den vara. Men tryck på plustecknet längst ned, under fliken "tillgängliga bilder". Välj sedan den video som du vill använda för att dra klick med.

5. När videon har laddats och kodats färdigt hamnar den till höger om den första länk-puffen. Använd nu krysset för att ta bort den ursprungliga automatgenererade puffen.

6. Redigera statusraden samt rubrik och ingress i puffen som vanligt. Vill du fiska klick? Skriv nåt som påminner om att klippet ska ses med ljud. Du kan välja vilken bild som ska visas via inställningsikonen samt redigera länken i detta steg.

7. Klart! Publicera, eller schemalägg som vanligt. Den som klickar någonstans på ditt klipp, i sin Facebook-app, som man brukar göra för att få på ljudet, slungas iväg till din sajt, egentligen utan att det märks. För användaren ser det ut som att hen är kvar på på Facebook och tittar på video.

Såhär ser det ut i vårt exempel. Ni minns artikeln som vi startade guiden med? Den ligger där nere, knappt synlig.

Och annonserna syns inte heller.

Läs mer