Amerikansk kedja rullar ut smarta knappen Flic - i 445 butiker

Shortcut Labs / Flic Best Buy
Amerikansk kedja rullar ut smarta knappen Flic - i 445 butiker

Flics nya knappar. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Det svenska bolaget bakom den smarta knappen Flic har skrivit på ett avtal med elektronikjätten Best Buy.

Allt-i-allo-knappen Flic, som tagits fram av svenska Shortcut labs, är en knapp som kan kopplas till en app i din telefon och därefter användas för att styra alla möjliga smarta prylar i hemmet. Bolaget har exempel tidigare gjort ett uppmärksammat samarbete med pizzakjedjan Dominos med en särskild bakisknapp där användare kan beställa pizza med bara ett knapptryck.

Shortcut labs har under flera omgångar i år tagit in riskkapital - totalt 19 miljoner kronor.

Nu berättar bolaget för Breakit att man landat en rad nya samarbeten. Bland annat ska bolagets testprojekt med Mediamarkt nu utvidgas till hela Sverige samt Holland.

“Det är de två länderna i Europa förutom Storbritannien där vi kan använda engelska förpackningar. I exempelvis Tyskland och Frankrike måste vi ha det på tyska och franska”, säger Pranav Kosuri, medgrundare och marknadschef på Shortcut labs.

Bland annat på grund av förpackningskriterierna har bolaget även valt att satsa hårt på den amerikanska marknaden, vilket bland annat har lett till ett samarbete med elektronikjätten Best Buy. Nu kommer bolagets knappar att finnas tillgängliga i 445 olika Best Buy-butiker över hela USA.

“Vi har kämpat i snart ett halvår med det här. Det har tagit tid eftersom de är en stor kjedja och är vana vid att prata med stora leverantörer. Amir (Sharifat reds. anm.)som är chef för produktionen hos oss gör ett riktigt hästjobb”, säger Pranav Kosuri.

Hur mycket pengar avtalet väntas skapa för bolaget vill inte Pranav Kosuri kommentera. Men tittar man på tidigare omsättningssiffror för bolaget och hur stor del som brukar komma under julhandeln kan man räkna med att det handlar om någonstans kring 10 miljoner kronor.

Samtidigt som den nya stora utrullningen lanserar även bolaget en ny produkt. Istället för att bara ha de vanliga smarta knapparna med fler funktioner har bolaget även skapat olika enfunktionsknappar som till exempel lampknapp, kamerautlösare eller telefonletare.

"Vi har sett när vi ska sälja till personer som till exempel min egen mamma att vi måste förmedla konkreta användningsområden. Därför har vi tagit fram de här knapparna som bygger på de vanligaste användningsområden för den vanliga Flic-knappen", säger Pranav Kosuri.

Knappen kommer dock inte att finnas tillgänlig via bolagets sajt direkt utan en särskild länk har skickats ut till de som redan äger Flic-knappar.

Läs fler artiklar
LÄS MER