Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Doldisbolag från Uppsala stänger jätterunda - tar in 90 miljoner

Artikel bild
Carl Holmquist, vd och medgrundare av Freespee. Foto: Press

Kommunikationstjänsten Freespee tar in 90 miljoner kronor från internationella investerare.

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

viviana@breakit.se

Reporter

Uppsalabolaget Freespee vill förenkla företags kundkommunkation på nätet i form av olika former av direktkommunkation, såsom chat, e-mejl och samtal.

"I dag är kommunikationen rätt dålig både för kunden och företaget. När kunden ringer och står i kö får den trycka på knappar och göra en massa val. Det är tröttsamt", säger Carl Holmquist, vd för Freespee och fortsätter: 

"Vi vill förenkla kommunikationen genom att göra alla digitala kommunikationsverktyg tillgängliga för digitala marknadsförare. Att vi har växt så kraftigt beror mycket på att storbolagen har sett hur bland annat Facebook vill ta sig in i företagskommunikation med sina appar, chatbots."

Kunderna Carl Holmquist nämner är Peugeot, Ebay, Allianz, Marriott hotels och Lloyds Banks.

Nu tar Freespee in 90 miljoner kronor från det franska riskkapitalbolaget Ventech till en värdering på 400 miljoner kronor. Det är deras första investering någonsin i ett nordiskt företag. 

Freespee har sedan tidigare fått in kapital från Sunstone Capital och Inventure. 

"Det är den största rundan i ett teknikbolag i Uppsala någonsin så vitt jag vet", säger Carl Holmquist. 

Vad ska ni göra med pengarna? 

"Vi ska satsa på produktutveckling och kommer att anställa utvecklare i Uppsala. Våra kunder har kommit med fantastiska förslag på olika saker vi kan göra", säger Carl Holmquist. 

Trots att Freespee har funnits sedan 2009 har bolaget inte gjort mycket väsen av sig. 

"Vi har medvetet valt att vara doldisar eftersom vi har haft svårt att berätta vad vi egentligen har. I stället har vi alltid visat hur vår tjänst fungerar för kunderna. Det är först nu vi har börjat berätta om vår tjänst, vilket inte har varit det lättaste", säger Carl Holmquist. 

Sedan starten 2009 har Freespee lyckats etablera sig i bland annat Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

"Vi har precis dragit fram i Spanien och har ett kontor i Barcelona. Under 2017 ska vi ta oss in i USA", säger Carl Holmquist.

Läs mer