Sök

Hillary Clintons oväntade valarbetare på ödesdagen – Uber

UberUSA

Hillary Clinton leder knappt i opinionsundersökningarna. Foto: Pressbild från Vita Huset.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Så används taxiutmanarna på valdagen.

Taxibolaget Uber ska hjälpa amerikanerna att hitta vallokalen idag tisdag. Med ett knapptryck i appen ska Ubers användare kunna leta rätt på sin närmaste röstningslokal, och beställa en Uber dit. 

Användarna får dock betala som vanligt – och Ubers engagemang handlar inte om att välja sida i presidentvalet. 

Men nu verkar Uber ändå ha förvandlats till en valarbetare. 

En så kallad ”Super PAC”, alltså en oberoende organisation som kampanjar för (eller emot) en presidentkandidat, tänker nu ge bort gratis resor med Uber för att få Hillary Clinton vald. 

På grund av USA:s valsystem, där den som vinner en delstat kammar hem samtliga elektorsröster i denna stat, kommer kampen mellan Trump och Clinton att avgöras av utgången i ett antal nyckelstater. 

Pennsylvania, Florida och North Carolina är några av de viktigaste. 

I Pennsylvania ska "My Ride To Vote", en nybildad Super PAC som stödjer Hillary Clinton, bjuda på gratis resor med Uber och Lyft för den som ska rösta. 

”Om Donald Trump förlorar Pennsylvania, då blir han inte president Trump”, ska organisationen ha skrivit på sin crowdfundingsida, som hjälper till att finansiera satsningen.

Nu försöker dock Trump-supportrar att kapa kampanjen.

”Hallå alla Pennsylvania-röstare – använd Hillarys pengar för att ta er till vallokalen”, skriver en användare på ett konservativt forum. 

Amerika går till val i dag, tisdag. 

Läs mer