Freedrum skruvar upp volymen till elva – på världens lufttrummor

FreedrumBlock Zero

Med Freedrum är det fritt fram att trumma var som helst. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den skånska startupen Freedrum vill göra det möjligt att spela trummor – utan just trummor.

I Breakits helgserie “Veckans Break?” presenterar vi varje vecka ett nytt startupbolag. Den här veckan har vi pratat med designstudion Block Zero som ligger bakom den nya manicken Freedrum.

Produkten består av ett par bluetoothdosor som kan sättas på helt vanliga trumpinnar. När man kopplat ihop dosorna med sin telefon och startat en musikskaparapp – som exempelvis Garageband – är det bara att trumma loss i luften. Sensorer i dosorna registrerar hur trumpinnarna rör sig och användaren får sedan trumljudet direkt i hörlurarna.

“Idén kom från att uppfinnaren August Berings son ville börja spela trummor. De släpade fram ett gammalt trumset men det var såklart väldigt högljutt och tog mycket plats. Eftersom han är tekniskt lagd började han leta efter en lösning”, säger Jonas Knutsson, medgrundare av Block Zero och Freedrum.

Det förstnämnda bolaget är egentligen en designbyrå som bland annat har designat produkter för Skånetrafiken och det kanadensiska wearablesbolaget Swift Labs.

Freedrum kommer dock att bli ett eget dotterbolag under Block Zero.

“Vi är väldigt engagerade i det här så vi kommer knoppa av det och låta det leva vidare som eget bolag”, säger Jonas Knutsson.

För att finansieria den nya satsningen står Freedrum nu i startgroparna för en Kickstarter-kampanj. Att gräsrotsfinansiera tillverkning har blivit ett vanligt drag bland svenska hårdvarubolag.

Vanligt för Kickstarter-kampanjer är också att produkterna som lovas ut försenas kraftigt. Jonas Knutsson menar att Block zero har erfarenheten som krävs för att leverera i tid.

“Vi har en färdig prototyp men inte börjat fabrikstillverkningen än. Det som är kvar är tillverkningen och olika certifieringar. Vi har tittat en del på det med förseningar och säkrat upp lite så vi räknar med att leverera efter sommaren nästa år. Vi vill inte lova något vi inte kan hålla”, säger han.

På kickstarter är det även många som brottas med kvalitén. Det har hänt både en och två gånger att finansiärernahar blivit lovade – eller föreställt sig – produkter av ett annat kaliber än det som i slutändan levererats.

Kan Freedrum verkligen bli lika följsam som verkliga trummor?

“För trummisar är det såklart lite speciellt. Man ser inget framför sig och det är ingen studs när man träffar en fysisk trumma. Men det är förbluffande snabbt. Ljudet kommer omedelbart när man slår där trumman ska vara. Vi har kommit en bra bit även om det fortfarande går att jobba med kvalitén”, säger Jonas Knutsson.

När det gäller utvecklingen framåt så ser Jonas Knutsson även potential utöver själva trummandet.

“Det finns ganska många vägar vi vill utforska, både med gestikuleringsbaserad interaktion och VR och AR. Men en annan intressant sak är att vi nu har en trumprodukt med ett fördefinierat trumset. Kan man i framtiden definiera sitt eget trumset med egna ljud har man plötsligt en slags bredare instrumentbyggare. Trumpinnarna är egentligen bara där för känslan”, säger Jonas Knutsson.

Läs mer