Sök

Paradox-chefen: "Då började jag skriva mitt uppsägningsbrev"

Paradox Interactive

Susana Meza Graham, vice vd på Paradox Interactive.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Paradox Interactives vice vd Susana Meza Graham berättar i Breakits "17 frågor" om sina stora misstag och idolen Angela Merkel.

Susana Meza Graham har jobbat på spelbolaget Paradox Interactive sedan 2004. Bolaget har gjort sig känt för sina blytunga strategispel och supersuccén Cities: Skylines.

Sedan två år tillbaka är hon vice vd och har varit en central person under bolagets resa mot dagens succé. Hon är även storägare i Paradox och äger aktier för över 60 miljoner kronor i bolaget, räknat med dagens aktiekurs.

Vi har konfronterat henne med våra 17 standardfrågor, som varje helg ger läsarna möjligheten att möta en ny techprofil.

1. Vad sysslar du med?
"Antar att vi syftar på jobb här? Jag är vice vd på Paradox och allt som har med våra medarbetare att göra ligger under mig. Dessutom ansvarar jag för vår interna kommunikation och vår externa när det gäller själva bolaget. Utöver det arbetar jag med vår ledningsgrupp med allt som krävs för att driva bolaget bland annat att sätta riktningen."

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
"
Jag är en person som kan passa in och skapa resultat i nästan alla sammanhang. Det baserar jag på den oändliga mängd olika jobb och uppdrag jag har haft i mitt liv. Så länge jag får vara någonstans där jag har kul, utvecklas och utmanas samt är relevant i det jag kan bidra med är jag öppen för alla möjligheter. Viktigt är dock att jag identifiera mig med och stå bakom syftet och värderingarna i verksamheten".

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
"
Jag avskyr bilar och har inte kört själv sedan 1998 så självkörande bilar låter som en dröm".

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
"
Jag har oerhört svårt för gnäll, särskilt om det inte sedan också leder till att man aktivt försöker förbättra det man gnäller om, det vill säga är en del av lösningen snarare än problemet"

5. Hur mår du just nu?
"
Jag mår väldigt bra, jag är en känslomänniska så det kan skifta många gånger under en dag men generellt är jag en person som ofta reflekterar över hur mycket jag har att vara tacksam och lycklig över".

6. Vilken är din största bragd någonsin?
"
Jag är oerhört stolt över Paradox och bolaget vi byggt tillsammans. Att jag kunnat kombinera det hårda jobbet med att vara en bra förälder till mina tvillingar som gör mig stolta varje dag känns också riktigt bra".

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?
"
Oj, jag kan inte på rak arm komma på nån jag skulle vilja byta liv med. Det hade varit coolt att få uppleva andra tidsepoker men sen börjar man gräva i kvinnornas ställning i samhället och då är det inte riktigt lika lockande längre".

8. Vilka är dina favorituppfinningar?
"
Internet utan tvekan. Snacka om att vi alla har kommit varandra närmare oavsett var i världen vi befinner oss tack vare internet. Jag minns fortfarande julkorten min mamma brukade skicka varje år och hur hon ibland var tvungen att skära ned på vilka som skulle få, med över 300 pers på listan var det en ganska betydande kostnad. Och ja – vi behöver lära oss mer om hur vi kommunicerar på ett konstruktivt sätt på nätet, men det har mer med mänsklig natur än tekniken att göra".

9. När är du som mest produktiv?
"
När jag har som mest att göra".

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
"
Jag föredrar att ha riktiga förebilder och hittar dem överallt. Vår vd Fredrik (Wester reds. anm.) är en stor förebild. Vi är oerhört olika, ibland har det resulterat i riktiga duster. Men han har alltid accepterat mig för den jag är och insett hur den olikheten gör att vi kompletterar varandra på ett positivt sätt för bolaget. I övrigt inspireras jag av ledarskap av olika slag och folk som har ett inre driv, oavsett nivå. Ta Angela Merkel till exempel, man kan man tycka vad man vill om hennes politik men kolla på arenan där hon är aktiv, vilken position hon karvat för sig själv och med vilken övertygelse hon bedriver sitt ledarskap. Hon är badass på många sätt".

11. Om du hade 10 miljoner kronor, hur skulle du investera dom
"
Bolag där jag har förtroende för ledningen och tror på vad de försöker åstadkomma. Det är lätt att bränna någon annans pengar så det måste finnas en tydlig idé om hur man planerar att tjäna pengar".

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
"
Hmm, jag vet inte om jag gör bort mig direkt. Jag gör misstag hela tiden, men som med alla misstag handlar det mer om vad man gör för att dem snarare än att inte göra misstag. Om ni vill ha ett dramatiskt exempel så kan jag berätta om när jag precis kommit tillbaka efter mammaledigheten. Vi var ett väldigt lite team då och jag ansvarade för 3 spelreleaser på 3 månader och vår närvaro på en stor spelmässa. Då var det hög fart och istället för att skicka en demo till en av världens största mediasajter för spel råkade jag skicka filen med hela spelet. Vi har inga kopieringsskydd på spelen. Spelet skulle alltså skickas ut gratis till över 250.000 av deras läsare. 3 dagar innan spelet skulle släppas på marknaden! Jag lyckades få tag på dem i tid för att stoppa detta, men medan jag väntade på att de skulle vakna i USA började jag skriva på mitt uppsägningsbrev".

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar och jul med?
"
Det är inte riktigt min stil att hänga ut folk med namn, men jag har blivit betydligt mer kräsen med åren. Numera väljer jag att omge mig med människor som jag upplever som genuina, behandlar folk med respekt oavsett vem de är och som sprider positiv energi. På samma sätt skulle jag aldrig välja att jobba med nån som bara sprider negativ energi oavsett om det är i person eller i sociala medier".

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
"
Telefonen – att inte veta vad som händer stressar mer än att kolla mailen lite då och då för att se att allt är upp och rullar".

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med
"
Jag har blivit enormt bortskämd genom att omge mig med de som jobbar på Paradox de senaste 12 åren. Folk som är smarta, bryr sig om varandra, gillar att ha kul, har massa spännande ofta internationella erfarenheter i baggaget och får saker att hända".

"Just den internationella erfarenheten och bakgrunden är gemensam för nästan alla jag väljer att umgås med även privat, det skapar i mitt tycke individer som är empatiska, som ser på världen på ett annat sätt, som har större tolerans för det som är annorlunda och som är genuint trevliga att umgås med".

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?
"
De flesta egenskaper har en positiv och en negativ sida. Jag skulle vilja bry mig mindre om vad andra tycker och tänker. Det tar oerhört mycket kraft och energi som man skulle kunna lägga på annat. Samtidigt är det en egenskap som leder till mycket samarbete och positiva resultat i nästan alla sammanhang jag befinner mig i, privat eller på jobbet".

17. Hur skulle du helst dö?
"
Jag väljer att tro att saker händer av en anledning så när det är dags, är det nog dags. Men gärna utan smärta så klart och på ett sätt som inte påverkar min närmaste familj för negativt".

Läs mer