Svart på vitt: Så mycket gav Schibsted för Servicefinder

ServicefinderSchibsted

Servicefinders grundare. Foto: Erik Wisterberg.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Rapporten avslöjar den verkliga prislappen för Servicefinder - och den är lägre än vad som tidigare framkommit.


Entreprenörerna Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga, sålde nyligen de sista 30 procenten av sitt bolag Servicefinder till Schibsted

I rapporteringen om affären framkom flera, obekräftade, uppgifter gällande köpeskillingen

• Breakits uppgiftslämnare, med insyn i liknande affärer, uppgav att trion fick dela på 90 miljoner kronor. Det gav en värdering på 300 miljoner kronor för hela Servicefinder. 

Di Digital uppgav att Servicefindergrundarna fick dela på ”drygt 100 miljoner kronor”. Sajten uppskattade en total värdering för bolaget till 320-345 miljoner kronor. 

Men Schibsteds nysläppta kvartalsrapport avslöjar att dessa siffror var för höga. 

”Schibsted har under de tre första kvartalen av 2016 investerat 68 miljoner norska kronor relaterat till ökat ägande i dotterbolag. Summan är primärt relaterat till en ökad ägarandel i Servicefinder Sverige AB från 69,95 till 100 procent”, skriver Schibsted i rapporten. 

Sett till växlingskursen när affären kommunicerades innebär det att Schibsted inte betalade mer än 74 miljoner svenska kronor för att svälja Servicefinder.

Det innebär en total värdering på drygt 240 miljoner kronor för bolaget.

En brasklapp är dock att det inte framgår om det kan finnas någon eventuell prestationsbaserad tilläggsköpeskilling. Givet att de tre grundarna har signalerat att de kommer att lämna bolaget tämligen omgående är det dock mindre sannolikt. 

Breakit har sökt ansvariga på Schibsted under fredagsmorgonen, utan framgång.

Servicefinders medgrundare Vishal Nanda vill inte kommentera storleken på köpeskillingen, men uppger att den totala summan ligger i linje med vad Breakit tidigare har rapporterat. 

”Det är flera delar som ingår, dels en prestationsbaserad betalning för aktierna i Servicefinder, och dels en del av utdelningen som Servicefinder gjorde när vi 2015 vände till vinst för första gången”, säger Vishal Nanda till Breakit. 

Av Servicefinders bokslut framgår att bolaget delade ut 15,6 miljoner kronor av vinsten. Vid tidpunkten ägde de tre grundarna 30 procent via sitt bolag Thumbs up Holding. 

Läs mer