Sök

Framtidens batteri tar in 20 miljoner från Harald Mix

Incell

T.v: Harald Mix, huvudägare i Incell. Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/TT.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Incell international gasar för fullt. I år räknar bolaget med en omsättning på 50 miljoner kronor.

I våras rapporterade vi om att riskkapitalisten Harald Mix i all tysthet gett sig ut på ett techäventyr i form av IOT-bolaget Incell.

Då stod det klart att han, genom investmentbolaget Vargas, pumpat in miljontals kronor i startupbolaget. Under 2015 och första halvan av 2016 har bolaget tillförts finansiering på totalt 20 miljoner kronor från ägarna och företagslån.

Nu visar offentliga handlingar som Breakit har tagit del av att bolaget har fyllt på kassan rejält igen.

Totalt handlar det om 20 miljoner kronor som tillförts under de senaste månaderna, till en värdering på 130 miljoner kronor.

“Vi har en långsiktig affärsplan som vi följer och det går betydligt bättre än väntat, både på kundsidan och produktutvecklingssidan”, säger Stefan Jansson, grundare och vd på Incell.

Incell utvecklar särskilda uppkopplade litiumbatterier som säljs till telekomindustrin. Batterierna används för att driva basstationerna i mobilnätet.

Under året har Incell fått fart på försäljnignen och landat testavtal med jättar som Telia och Vodafone samt en rad andra operatörer som Stefan Jansson inte vill namnge. Han uppskattar att bolagets omsättning för 2016 kommer landa på runt 50 miljoner kronor. Samtidigt flaggar han för att intäkterna kan komma att mångdubblas redan 2017. Men då krävs det att bolaget skalar upp produktionen rejält, vilket kommer kräva ännu mer kapital.

“Vi ser en enormt kraftig tillväxt redan nästa år. Vi kan inte riktigt välja att växa långsamt. Det är antingen 10.000 enheter som ska levereras eller så är det inga. Det är framförallt den typen av utrullning vi tar in kapital för. Det är väldigt skönt att vi har en jättelångsiktig huvudägare”, säger Stefan Jansson.

Huvudägaren han talar om är ingen mindre än Harald Mix. Finansmannen som bland annat har grundat riskkapitalbolaget Altor, som investerar i lite mer mogna bolag än startups.

Harald Mix sitter även i styrelsen för investmentbanken Carnegie.

Genom investmentbolaget Vargas äger han drygt hälften av Incell och Stefan Jansson är övertygad om att finansmannen kommer fortsätta att vara storägare, även när bolaget tar in en större kapitalrunda nästa år.

“Det är en extrem trygghet för vår del att vi har en av Sveriges absolut skarpaste finansmän bakom oss, inte bara med kapital utan även strategiska frågor. Vi kommer förmodligen inte att behöva gå ut med något publikt i kapitalfrågan framåt utan vi har möjligheter i vår närhet som redan är påtänkta”, säger Stefan Jansson.

Läs mer