Guidejätten Yelp lämnar Sverige - anställda tvingas gå direkt

Breakit - Guidejätten Yelp lämnar Sverige - anställda tvingas gå direkt

Foto: Richard

Jonas de Lange

Reporter

Guide-appen Yelp drar sig tillbaka från alla länder förutom USA och Kanada. Enligt uppgifter till Breakit får de anställda gå redan den här veckan.

Yelp är en slags recensionstjänst för alla möjliga uppleveleser som restauranger, natklubbar, teater och nöjesfält. På global nivå har bolaget samlat över 115 miljoner recensioner på sajten och har nästan 100 miljoner användare i mobilen varje månad.

I sin senaste kvartalsrapport, som nyligen släpptes, levererade Yelp starkare siffor än väntat, vilket fick aktien att rusa.

Samtidigt står det nu klart att den amerikanska jätten stänger ner sin verksamhet i hela Europa - vilket även inkluderar Sverige. Bolaget kommer i framtiden inte att sälja eller marknadsföra tjänsten mot europeiska marknader.

Ett beslut som kom som en stor överraskning personalen, enligt Breakits källor.

"Det var inget lätt beslut eftersom det påverkar våra kollegor utomlands, samtidigt som det gör att vi kan öka fokuset på vår stora, lönsamma och snabbväxande inhemska marknad", konstaterade Yelp-grundaren Jeremy Stoppelman i samband med rapporten.

För den svenska verksamheten är det dock inte lika dramatiskt. Enligt uppgifter till Breakit har Yelp idag bara en anställd Sverige. Det är samma situation även i Danmark och Norge.

De länder som däremot drabbas hårdare är större marknader som England, Frankrike och Tyskland.

Breakits källor hävdar vidare att det inte har varit problem problem för Yelp att locka användare i Europa utan att det snarare handlar om att säljsidan inte har fungerat som väntat. Man har helt enkelt inte fått affärsmodellen att funka på andra marknader än USA och Kanada.

Läs fler artiklar
LÄS MER