Så mycket aktier sålde Lifesums grundare - här är hemliga köparna

Lifesum Bauer Media
Så mycket aktier sålde Lifesums grundare - här är hemliga köparna

Henrik Torstensson, Bauer Media, Nokia Growth Partners och Victoria Bastide är bland de som ökar sina innehav i Lifesum. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Både riskkapitalbolag och de kvarvarande grundarna lägger flera miljoner på aktier i hälsoappen.

Tidigare i veckan rapporterades att två av hälsoappen Lifesums medgrundare sålt delar av sitt innehav i bolaget.

Det handlar om Tove Westlund och Martin Wählby som tillsammans tog de första stapplande entreprenörsstegen under varumärket Shapeup Club.

Innan försäljningen kontrollerade de två närmare 35 procent av bolaget - vilket i kronor motsvarade ett värde på 136 miljoner kronor.

Då var det oklart hur mycket de sålde och vem som köpte.

Men gräver man lite djupare i de offentliga handlingar som finns att tillgå blir bilden något klarare.

För det första kan man se att Westlund och Wählby gått från att äga drygt 34,8 procent av bolaget till 9,2 procent. Det betyder alltså att en fjärdedel av aktierna i bolaget har bytt ägare.

Köpare är framför allt de kvarvarande grundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners tillsammans med investerarna Nokia Growth Partners och Draper Esprit.

I listan nedan kan du se hur ägarbilden har förändrats.

Skärmavbild 2016-11-02 kl. 17.03.17.png

Efter transaktionen seglar Nokia Growth Partners upp som näst största enskilda ägare i bolaget med drygt 17 procent av bolaget. Även största ägaren Bauer Media ökar sitt innehav, till 27 procent.

Lifesum har även fått en – tillsynes ny – storägare i form av Lifeco Holding. Det visar sig dock att Lifeco Holding ägs av bolagets befintliga ägare och den nytillträdde teknikchefen Victoria Bastide.

Hur mycket de olika parterna har betalat är än så länge oklart. Vi har tidigare rapporterat att bolaget värderas till närmare 400 miljoner kronor - men den värderingen har brasklappen att bolaget har flera olika aktieslag som kan ha olika värderingar. Flera av aktierna i Lifesum är så kallade preferensaktier.

Kort förklarat är det aktier som ger ägaren företräde om bolaget delar ut vinst eller säljs, vilket gör aktierna mer värda.

Eftersom de två grundarna endast har sålt vanliga stamaktier kan vi således inte ge någon exakt siffra - den här gången.

Martin Wählby har avböjt att kommentera köpeskillingen.

Läs fler artiklar
LÄS MER