Matkassejättar påstås bryta mot hälsoregler - avfärdar kritiken

Hemköp Middagsfrid Matkasse
Matkassejättar påstås bryta mot hälsoregler - avfärdar kritiken

Pressbild Middagsfrid.

Jonas de Lange

Reporter

Hemköp och Middagsfrids hemkörningstjänster av mat görs i helt okylda bilar där kött och fisk kan ligga och tina i flera timmar innan leveransen.

Det avslöjar Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen har flera så kallade matkassetjänster – alltså hemkörning av mat – låtit bli att använda kylbilar när maten ska fraktas.

“Hela sommaren kördes maten från Middagsfrid ut i en stekhet skåpbil för att företaget inte längre ville betala för kylning”, säger en källa med insyn till SVD Näringsliv.

Detta trots att Middagsfrid på sin hemsida skriver att man erbjuder “hemleverans med obruten kylkedja”.

I vare sig Hemköps eller Middagsfrids bilar används alltså inte ordentliga kylsystem utan endast frigolitlådor med is.

Livsmedelsexperten Marie-Louise Danielsson-Tham säger till SVD att bristande kylkontroll kan leda till matförgiftning.

När tidningen konfronterar bolagen med uppgifterna menar de att det hela tiden har varit planerat att maten ska tina i bilen. Samtidigt menar de att det är kunden som ansvarar för att laga recepten i ordningen som butikerna anger.

“Vi garanterar bara hållbarhet om de lagar recepten i rätt ordning”, säger Christoffer Thiel, logistikchef på Middagsfrid, till SVD

UPPDATERING: Svenska Dagbladet rapporterar att Hemköp bestämt sig att stoppa hemleverans av mat i företaget Middagsfrids lastbilar tills frågan är utredd.

"Våra kunder ska aldrig sväva i osäkerhet om detta och fram tills denna fråga är löst kommer vi inte att köra ut några färdigplanerade matkassar till våra kunder via Middagsfrid", säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER