Tungt bakslag för SoundCloud – Sony Music tar bort sin musik

Soundcloud Sony Music
Tungt bakslag för SoundCloud – Sony Music tar bort sin musik

Eric Wahlforss och Alexander Ljung, på takterassen till sitt kontor i Berlin. Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Skivbolagsjätten Sony Music drar bort sin musik från den svenska musiktjänsten Soundcloud.

Den Berlin-baserade musiktjänsten Soundcloud, som grundades av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss, har råkat ut för samma typ av motvind som flera andra aktörer på musikströmningsmarknaden – problem med licensrättigheter.

Enligt uppgifter till sajten Billboard har skivbolagsjätten Sony Music beslutat sig för att ta bort ett antal av sina artisters musik från sajten, bland annat Adele, Hozier, Kelly Clarkson, Miguel, Passion Pit, Leon Bridges och MS MR. 

Orsaken uppges vara ”avsaknaden av intäktsmöjligheter”.

Soundcloud, vars tjänst bygger på att musikkreatörer kostnadsfritt kan kommentera och ladda upp egenproducerad musik på tjänsten, saknade så sent som förra året helt och hållet licensrättigheter från de större skivbolagen. Istället har samma princip som Youtube anammats: rättighetsinnehavaren måste själva flagga när misstänkt upphovsbrott påträffas.

I augusti förra året implementerade tjänsten dock den mer intäktsfokuserade modellen ”On Soundcloud”, och kunde i november stoltsera med att ha nått en överenskommelse med skivbolaget Warner Music Group.

Enligt Soundcloud har bolaget sedan dess betalat ut mer än 2 miljoner dollar till mer än 100 partners.

”Vi för samtal med både stora skivbolag och independentbolag och kommer fortsätta att lägga till partners till vårt program”, säger en talesperson från Soundcloud till Billboard.

"Vi har alltid fokuserat på att lägga kontrollen i händerna på skaparna. Alla som gör musik och ljud kan bestämma när och hur de vill dela det med sina fans, vilket gör det möjligt för artister att sända ut nytt material till världen."

Men Sony Music, och andra musikkällor, verkar inte lika övertygade.

”Det har varit en bra plattform för exponering. Men samtidigt så måste artister och skivbolag få betalt för sin musik. Fram till att det är utarbetat kommer vi ha en situation som inte är förenlig med konstnärlig utveckling”, säger en artistmanager av hög dignitet till Billboard.

Soundcloud värderades till över 1 miljard dollar i sin senaste riskkapitalrunda och bolaget har hittills lyckats dra in totalt 123 miljoner dollar i finansiering. Enligt bolagets senaste rapport hade de 175 miljoner aktiva användare. 

Läs fler artiklar
LÄS MER