Ingen trodde på idén – nu är Carpet Vista nätets största matthandlare

Carpet Vista

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Med Malmö som bas har de tillsammans byggt upp världens största matthandel på nätet. Nu letar Hossein Sadr och Ludvig Friberger köpare till livsverket Carpet Vista, som har en prislapp på runt 400 miljoner kronor.

Enligt våra källor har grundarna anlitat den Stockholmsbaserade rådgivningsfirman HDR Partners för att hantera försäljningen.

”Som jag uppfattat det handlar det om en ganska bred auktionsprocess där många intressenter har bjudits in att lägga bud”, säger en av källorna.

Vd:n och medgrundaren Ludvig Friberger vill inte gå in på några detaljer när Breakit når honom på telefon men bekräftar ändå att ”det förs diskussioner” om en försäljning. 

Den här typen av processer leder inte alltid till ett avslut och fortfarande finns möjligheten att grundarna behåller kontrollen över bolaget. En annan möjlighet är att en extern investerare kommer in som minoritetsägare.

Klart är dock att Ludvig Friberger och Hossein Sadr sitter på ett riktigt guldägg. Enligt uppgift till oss kommer koncernbolaget i år att omsätta cirka 250 miljoner kronor och göra ett rörelseresultat på närmare 40 miljoner kronor. Baserat på liknande transaktioner i e-handelssektorn indikerar det en prislapp på cirka 400 miljoner kronor för hela bolaget.

Historien om Carpet Vista går tillbaka till 2005.

”Jag hade bestämt mig för att börja med e-handel. Folk avrådde mig. De menade att folk inte vill köpa mattor utan att kunna känna och se på dem”, har Hossein Sadr tidigare berättat i en intervju med Sydsvenskan.

Men belackarna skulle visa sig ha gruvligt fel. Sedan starten har omsättningen stadigt tickat uppåt. Idag titulerar Hossein Sadr sitt och Ludvig Fribergers företag ”världens största mattbutik”.

Via sajten finns ett utbud av nästan 30.000 olika modeller av handknutna mattor. Bakom den succén ligger bland annat en egenutvecklad mjukvara till bolagets tekniska plattform.

Läs mer